Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat
Po ukończeniu pierwszego roku życia zaczyna się dla dziecka okres bardzo intensywnego rozwoju. Malec potrzebuje w tym czasie znacznych ilości wysokowartościowego białka i pozostałych składników odżywczych.
Podstawę diety dziecka w tym okresie stanowią mleko i przetwory mleczne, jaja, mięso, podroby, ryby, przetwory z mięsa i ryb, masło i śmietana, warzywa i owoce, produkty zbożowe, cukier i słodycze w mniejszej ilości. Produkty białkowe powinny być podzielone na wszystkie posiłki.
Drugi rok życia stanowi okres przejściowy między dietą niemowlęcia a żywieniem dziecka starszego. Na dobór produktów i sposób ich przyrządzania wpływa jeszcze niepełny stan uzębienia. Dzieciom należy więc często pokarmy rozdrabniać lub kroić na mniejsze kawałki, rozgniatać, siekać, ale nie przecierać.
Trzeba już przyzwyczajać dziecko do gryzienia i żucia, podając niektóre produkty w całości, np. skórkę od chleba, marchewkę czy jabłko. Ma to ogromny wpływ na rozwój szczeki i uzębienia malucha.
Od wczesnego dzieciństwa należy dziecko przyzwyczajać do różnorodnych produktów i potraw. Do niewskazanych jednak należą wszelkie produkty tłuste i przesiąknięte tłuszczem, a więc tłuste mięso, tłuste ryby, mięso wędzone, bigos, flaki, przetwory mięsne i rybne produkowane dla dorosłych, groch, fasolę, marynaty octowe i mocną herbatę.
Dzieci mogą z powodzeniem jadać: zupy, kasze, potrawy z warzyw gotowanych i surówki, ciemne pieczywo. Podaje się głownie potrawy gotowane, ale można też pieczone i dwa razy w tygodniu smażone i duszone.
Częstym błędem w żywieniu dzieci jest podawanie zbyt dużych ilości potraw płynnych - mało treściwej zupy, kompotu i kawy. Powoduje to szybkie nasycenie się i dlatego dzieci potem nie chcą jeść innych potraw, bardziej skondensowanych, a więc dostarczających większej ilości różnorodnych składników odżywczych.
Jeśli dziecko ma słaby apetyt najlepiej obiad rozpoczynać od drugiego dania i dopiero potem podawać zupę. Gotować to, co malcowi smakuje i co chętnie jada, ale lekko modyfikować posiłki, wprowadzając nowe produkty. Barwne potrawy na ładnie nakrytym stole rozbudzają zainteresowanie posiłkami i wzmagają apetyt.
Poleć znajomym