Żelazo - gdzie je znajdziesz
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo kobiety pomiędzy 16 a 51 rokiem życia wynosi 15 mg. W ciąży wzrasta ono dwukrotnie i wynosi 30 mg. To ważne, by je spożywać i ustrzec się anemii. Sprawdź zatem w jakich produktach jest go najwięcej.
Niedobór żelaza jest groźny nie tylko dla młodej mamy, ale także dla rozwijającego się w jej łonie maleństwa. Może doprowadzić do poważnych wad rozwojowych lub niskiej wagi urodzeniowej dziecka. Najgroźniejsza postać anemii może doprowadzić nawet do niedotlenienia i obumarcia płodu. Kobieta, która cierpi na anemię jest apatyczna, często zmęczona, blada i osłabiona.
Towarzyszy jej częste kołatanie serca, skurcze mięśni i sucha skóra. W ciąży szczególnie istotne jest spożywanie produktów bogatych w żelazo, a czasami nawet jego suplementacja. Zanim jednak sięgniesz po leki, sprawdź, jak dietą możesz poprawić swoje wyniki.
Produkty spożywcze bogate w żelazo (na 100g):
- produkty zbożowe:
płatki zbożowe - 2mg
pieczywo ciemne - 2,5mg
pieczywo graham - 2,3 mg
chleb żytni pełnoziarnisty - 3,3mg
- suche owoce:
suszone śliwki - 2,9 mg
suszone figi - 3mg
rodzynki - 2,2 mg
- mięso:
polędwica wołowa - 3,1 mg
zając - 3,8 mg
salami - 2,7 mg
- podroby:
wątróbka - 8 mg
kaszanka - 6,4 mg
- ryby i owoce morza
małże - 24 mg
sardynki - 3,2 mg
łosoś - 3,8 mg
- warzywa
buraki - 3 mg
szpinak - 4 mg
pietruszka (korzeń) - 3,5 mg
- inne
kakao - 10,7 mg
czekolada - 2,2 mg
migdały - 4,2 mg
pistacje - 7,3 mg
orzeszki ziemne - 2 mg
Wchłanianie żelaza ułatwiają produkty bogate w witaminę C, soki owocowe i mięso. Utrudniają natomiast: kawa, herbata, napoje typu cola, mleko i produkty bogate w błonnik.
Poleć znajomym