Zdrowe odżywianie w ciąży
Dodatki stosowanie przy produkcji różnych produktów spożywczych są zatwierdzone przez odpowiednie instytucje, jednak liczne kontrole wykazują, że ich dopuszczenie oraz ilość nie koniecznie służą naszemu zdrowiu. Teraz kiedy jesteś w ciąży szczególnie powinnaś uważać na to co jesz.
Fast food
Odżywiając się w tych miejscach powinnaś bardzo uważnie dokonywać wyboru. W większości oferowanych posiłkach jest duża ilość glutaminianu sodu. Jest również spora ilość substancji chemicznych, a niestety nie masz możliwości sprawdzenia jakich. Oczywiście są też dobre bary szybkiej obsługi w których możesz się stołować co jakiś czas. Wybierając posiłek unikaj majonezu, pizzy z podwójnym serem, smażonych kurczaków, frytek. Dania te dostarczają zbyt dużą ilość tłuszczu a za mało witamin i minerałów.
Sushi
Na czas ciąży musisz z rezygnować z jedzenia surowych ryb i surowych owoców morza. Nie oznacza to unikania ulubionych restauracji orientalnych, gdyż oferują one znacznie więcej dań. Możesz wybrać klopsiki z ugotowanej ryby, warzywami. Do przyprawiania wybieraj sos sojowy o niskiej zawartości sodu.
Substancje chemiczne w produktach
Wszystko co jemy zawiera związki chemiczne. Nie wszystkie są szkodliwe, a niektóre nawet korzystne. Środki „naturalne” są lepsze niż sztuczne, chociaż też mogą być szkodliwe. Przykładem może być naturalny cukier i miód, które to są łączone z cukrzycą. Tłuszcze, jajka, masło z kolei są przyczyną chorób serca. Nie można jednak popadać w obsesję zdrowego jedzenia. Większość kobiet, które nie przestrzegają tzw. zdrowej diety, rodzi zdrowe dzieci. Przy fanatyczne ostrożności unikniesz ryzyka w odżywianiu, jednak zafundujesz sobie dodatkowy stres.
Jeśli jednak chcesz wyeliminować ryzyko zwracaj uwagę na:
jedz jak najmniej przetworzonej żywności
jedz dużo zielonych i żółtych warzyw , które to zawierają ochronny beta-karoten, oraz inne owoce i warzywa zawierające duże ilości fitochemikaliów
unikaj potraw zbyt słodkich i słonych
gotuj ze świeżych lub mrożonych składników, unikniesz wtedy wielu wątpliwych dodatków nie jedz dużych ryb: rekina, miecznika, makreli królewskiej – ryby te zawierają silne stężenie rtęci. Wystrzegaj się również ryb złowionych w zanieczyszczonych zbiornikach.
unikaj pokarmów typu salami, frankfurterki, mięso konserwowane, wędzone ryby i mięso, zawierają azotany i azotyny, w tym azotan sodu.
unikaj produktów sztucznie barwionych
przy gotowaniu nie używaj sztucznych aromatów np. glutaminianu sosu
jeśli to możliwe kupuj mięso, jajka, warzywa od rolników
uważnie czytaj etykiety na opakowaniach produktów, zwracaj uwagę na zawartość środków chemicznych jak również datę przydatności do spożycia
podczas zakupów unikaj ryb, mięsa, jaj, nabiału, które nie są należycie chłodzone bądź trzymane w lodzie. Unikaj produktów, które wykazują znamiona uszkodzenia, wybrzuszonych, zardzewiałych, zniekształconych puszek.
Jeśli podczas zakupów lub jedzenia w restauracji masz jakiekolwiek wątpliwości to po prostu nie kupuj tego lub nie zamawiaj. Zatrucie pokarmowe jest bardziej szkodliwe dla ciebie niż dla twojego dziecka. Jeśli jednak po zjedzeniu czegoś masz wymioty, biegunkę, skontaktuj się z lekarzem.
Poleć znajomym