Woda dla ciężarnej
Kobiety w ciąży powinny pić wodę wysokozmineralizowaną, a ograniczyć spożywanie soli w potrawach. Zawarty w wodzie sód jest niezębny do utrzymania doskonałej kondycji i zdrowia.
Pijąc wody niskozmineralizowane kobiety w ciąży ograniczają sobie dostęp do sodu, ważnego pierwiastka dla funkcjonowania całego organizmu. Często z obawy przed nadciśnieniem unikają soli w diecie. W wyniku tego są osłabione i dopada je zmęczenie.
Sód jest niezbędnym elektrolitem w naszych komórkach. Korzystnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, a także reguluje metabolizm i procesy przemiany materii. Dostarcza składniki odżywcze do poszczególnych komórek, dlatego nie możemy zupełnie wyeliminować jej z diety. Dzienna racja sodu, który powinno się dostarczyć do organizmu to 4 gramy czyli 4000 mg.
Zamiast rezygnować z picia wód wysokozmineralizowanych, które dostarczają potrzebnej dawki sodu, należy ograniczyć sól w diecie. Duże jej ilości zawierają produkty konserwowane, dania gotowe, ale także chleb czy wędlina. Sól w nich zawarta jest często przyczyną nadciśnienia, a nie woda wysokozmienralizowana, jak często błędnie się sądzi. W litrze takiej wody jest ok. 200 mg sodu, czyli tyle, co w dwóch plasterkach wędliny. Nie należy jednak przesadzać z ilością jej picia. We wszystkim należy zachować umiar.
Poleć znajomym