Witamina E na płodność i laktację
Witamina E zmniejsza ryzyko rozwoju raka, choroby niedokrwiennej serca, zaćmy, chorób infekcyjnych. Ponadto jest bardzo ważna dla kobiet planujących potomstwo, w okresie ciąży i laktacji. Specjaliści uważają, że powinna być tak samo suplementowana jak kwas foliowy.
Ostatnie badania naukowe nad zależnością między małą masą urodzeniową a niskim stężeniem tej witaminy E w krwi pępowinowej. Odnotowali też fakt, że potomstwo samic zwierząt laboratoryjnych, którym w okresie ciąży podawano tokoferol (wit. E), miało rzadziej wady wrodzone niż to, którym tej witaminy nie podawano. Naukowcy uważają, że takiego samego działania ochronnego witaminy E można się spodziewać również u noworodków ludzi.
Skutki niedoboru
Kiedy w organizmie brakuje witaminy E, w ścianach tętnic gromadzi się więcej cholesterolu, płytki krwi łączą się nadmiernie i zmniejsza się wytwarzanie prostacyklin. Sprzyja to rozwojowi miażdżycy.
Przy niedoborze może tez pojawic się nadwrazliwość, uszkodzenie układu nerwowego, zaburzenia snu i oddychania, retinopatia, zanik mięśni. Do najczęstszych przyczyn głębokich niedoborów witaminy E należy wcześniactwo - stad zagrożenie retinopatią u dzieci urodzonych przed czasem oraz zaburzeniami wchłaniania tłuszczów ( np. mukowiscydozie, chorobie trzewnej).
Skutki nadmiaru
Dla organizmu niekorzystna jest również hiperwitaminoza. Jeśli jest jej za dużo może dojść do krwawień (wit E hamuje procesy krzepnięcia), zaburzeń agregacji płytek krwi i osłabienia układu immunologicznego.
Źródła witaminy E
Zalecana dawka wit. E dla kobiet to 8 mg, dla kobiet w ciąży i karmiących to 12-14 mg na dobę. Najwięcej witaminy E znajdziemy (na 100g):
- olej słonecznikowy 39 mg
- orzechy laskowe 38 mg
- migdały 24 mg
- olej rzepakowy 19 mg
- olej sojowy 10 mg masło roślinne 10 mg
- olej arachidowy 10 mg
- krewetki3 mg
- żółtka jaj 2 mg
- szparagi i szpinak 2 mg
- kapusta biała 1,5 mg
Witamina E należy do rozpuszczalnych w tłuszczach, do jej wchłaniania konieczne jest prawidłowe rozdrobnienie cząsteczek tłuszczu. Jeśli dieta obfituje w otręby pszenne, pektyny, alkohol to wchłanianie witaminy E jest ograniczone. Również w przypadku przyjmowania dużych dawek witaminy A następuje obniżenie stężenia witaminy E w surowicy krwi.
Poleć znajomym