Wielkanocne przysmaki w menu smyka
Twój roczny maluch może już skosztować wielkanocnych rarytasów. Wystarczy jedynie dostosować kilka potraw do jego potrzeb.
Faszerowane jajka, żurek, pasztet czy sałatka jarzynowa to potrawy, które w świątecznym menu pojawiają się w wielu domach. Aby maluszek mógł ich spróbować, odpowiednio je dopraw. Już 11-miesięczny smyk może zjeść całe jajko, jeśli nie jest na nie uczulony. Nie dodawaj do niego ciężkostrawnego i tłustego majonezu, w którym roi się od konserwantów, ale np. chudy jogurt z półki dla malucha. Dla 18-miesięcznego dziecka przygotuj faszerowane rybką łódki - mięso z tuńczyka wymieszaj z żółtkiem i jogurtem naturalnym, napełnij białka, a następnie udekoruj wykałaczką i kawałkiem żółtego sera.
Sałatkę jarzynową przygotuj specjalnie dla maluszka, odkładając 2 łyżki pokrojonej drobniutko marchewki, pietruszki, selera i jabłka. Zrezygnuj z ostrych przypraw o majonezu na rzecz łagodnego jogurtu i ziół.
Jeśli w twoim domu nie piecze się pasztetu, tylko go kupuje, zrezygnuj z podawania go dziecku. Zwykle robi się go z gorszych gatunków mięsa i podrobów, które zawierają dużo substancji toksycznych. Jednak domowego pasztetu maluch może spróbować, zwłaszcza gdy upieczesz go z chudego mięsa dobrej jakości (np. królika, indyka czy kurczaka) i delikatnie doprawisz majerankiem i tymiankiem. Taki pasztet możesz też wzbogacić warzywami, np. marchewką lub cukinią. Aby nie był suchy i się nie kruszył dodaj do chudego mięsa sporo oleju roślinnego.
Podobnie sprawa przedstawia się z wędlinami. Mięsa pieczone w domu możesz podać dziecku do żurku zamiast wędzonej kiełbasy, np. w postaci drobnej kosteczki. Najlepiej upiec kawałek schabu lub piersi z kurczaka czy indyka w folii aluminiowej, albo w specjalnym rękawie do pieczenia.
Żurek przygotowany na naturalnym zakwasie nadaje się do spróbowania dla rocznego dziecka, ale ten z torebki już nie. Nie wszystkie dzieci lubują się w tym wielkanocnym przysmaku, dlatego dla maluszka możesz przygotować większą porcję rosołku i podać mu ją zarówno w pierwszy, jak i drugi dzień świąt.
A co z deserami? Tradycyjny, wielkanocny mazurek nadaje się do zjedzenia dopiero dla 3-4-latka. Ale jego uboższą wersję, czyli kruche ciasto, posmarowane np. powidłami i udekorowane wiórkami kokosa może zjeść już 18-miesięczny maluch. Pacha to również danie dla starszaka, ale także dla niego przygotuj jej lżejszą wersję. Nie powinna też zawierać surowych jaj. Może zamiast niej warto przygotować sernik z serków homogenizowanych na zimno? Maluch jeszcze zdąży się rozsmakować w tym świątecznym deserze. Pamiętaj, aby każdą potrawę podawać dziecku z głową, obserwując jego reakcję na nowość w menu.
Poleć znajomym