Warzywa w diecie niemowlaka
Warzywa są bogate w najważniejsze składniki pokarmowe, które organizm wykorzystuje do prawidłowego funkcjonowania, a także jako paliwo i budulec.
Pierwsze niemleczne posiłki malucha to soczki, zupki i papki. Dziecko nie od razu musi polubić ich smak, ale nie można się poddawać. Należy zachęcać go do jedzenia, tworząc z jarzyn kolorowe kompozycje. Około 10 miesiąca, jeśli umie już połykać mniej rozdrobnione pokarmy, można podać mu pierwszą jarzynkę, np. drobno startą gotowaną marchew z dodatkiem oliwy z oliwek i jabłka.
Najzdrowsze warzywa i wiek podawania
- marchew - od 5-7 miesiąca - zawiera wapń, magnez, potas, fosfor, beta-karoten. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, wspomaga pracę nerek.
ziemniaki - od 5-7 miesiąca - zawiera potas, witaminę B5, kwas foliowy, wit.C. Dostarczają energii. dobrze działają na wątrobę i nerki.
korzeń pietruszki - od 5-7 miesiąca - zawiera potas, wapń, żelazo, beta-karoten, wit.C. Ułatwia trawienie, działa moczopędnie - zapobiega zakażeniom.
brokuły - od 6-7 miesiąca - zawierają wapń, magnez, fosfor, wit. B3, B5, beta-karoten, wit. A i C, kwas foliowy. Oczyszczają jelita, działają przeciwwirusowo, pobudzają pracę wątroby.
seler - od 6-7 miesiąca - zawiera wapń, magnez, potas, wit.C. Ma działanie moczopędne, korzystnie wpływa na układ nerwowy.
buraki - od 8 miesiąca - zawierają wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy, wit.C. Doskonale oczyszczają jelita, działają krwiotwórczo.
por - od 8 miesiąca - zawiera potas, wit. K i A, wapń, kwas foliowy. Oczyszcza i działa moczopędnie.
kalafior - od 9 miesiąca - zawiera wapń, magnez, kwas foliowy, potas, bor, beta-karoten, wit. C. Wspomaga oczyszczanie krwi, pomaga w zaburzeniach pracy nerek o pęcherza oraz w zaparciach.
zielony groszek od 9 miesiąca - zawiera wapń, magnez, fosfor, wit z grupy B, kwas foliowy, potas, cynk, żelazo. Jest cennym źródłem białka roślinnego, działa kojąco na żołądek, wspomaga działanie wątroby.
brukselka - od 10 miesiąca - zawiera wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, beta-karoten, witaminy B3, B6, C, E, kwas foliowy. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, wspomaga pracę trzustki.
pomidory - od 10-12 miesiąca - zawierają wapń, magnez, fosfor, beta-karoten, wit.C. Korzystnie działają na przewód pokarmowy.
Przechowywanie i gotowanie warzyw
By zapobiec utracie cennych składników, świeże warzywa należy odpowiednio przechowywać i gotować. Najlepiej jest trzymać je w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest niższa, a wilgotność większa niż na wyższych półkach. Warzywa myjemy krótko i w chłodnej wodzie - nie należy ich moczyć. Marchewkę, pietruszkę, seler i inne warzywa korzeniowe obieramy cienko, gdyż pod skórką jest najwięcej składników odżywczych. Gotujemy je w większych kawałkach, w jak najmniejszej ilości wody i krótko, tylko do miękkości.
Poleć znajomym