Zawijany makowiec
Składniki
Ciasto - składniki:
- 75 dag mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 8 dag drożdży
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie makowe - składniki:
- 40 dag maku
- 15 dag masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1 cukier waniliowy
- 30 dag bakalii (orzechy, rodzynki, migdały)
- 1 olejek migdałowy
- 1/2 szkl. cukru
- 4 żółtka
- 7 białek
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób wykonania
- Ciasto: Margarynę, sól, proszek do pieczenia i mąkę wkładamy do miski i siekamy nożem, aby składniki wymieszały się. Drożdże kruszymy do garnuszka, wsypujemy cukier i ucieramy, aż powstanie płyn. Wlewamy go do margaryny z mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę a następnie ręką wyrabiamy gładkie ciasto.
- Kiedy ciasto jest gotowe formujemy z niego kulę, wkładamy do głębokiej miski i zalewamy wodą tak, aby było przykryte. Odstawiamy na tak długo, aż kula ciasta wypłynie na wierzch i zacznie pękać. Wyjmujemy ją z wody i układamy na stolnicy na ściereczce, aby odciekła.
- Nadzienie: Mak zalewamy gorącym mlekiem i zostawiamy na noc. Odcedzamy przez szmatkę, a odsączony mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy do niego miód, cukier, cukier waniliowy, żółtka, sól, olejek i mieszamy, na końcu wkładamy po łyżce zmielony mak oraz bakalie. Smażymy chwilę i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z zimną masą makową.
- Formowanie rolady: Osuszone ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy, smarujemy nadzieniem makowym i zwijamy w rulon. Ciasto luźno zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając miejsce na wyrośnięcie i wkładamy do natłuszczonych keksówek. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Uwaga: Ciasto możemy podzielić tez na 3 części i zrobić mniejsze rolady. Piec możemy na dużej blaszce układając je obok siebie, ale wówczas dokładnie zawijamy w papier do pieczenia.

Zawijany makowiec
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym