Poleć znajomym

Zawijany makowiec

Autor: , 14 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (1) »

Składniki

Ciasto - składniki:

  • 75 dag mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 8 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie makowe - składniki:

  • 40 dag maku
  • 15 dag masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 30 dag bakalii (orzechy, rodzynki, migdały)
  • 1 olejek migdałowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 7 białek
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób wykonania

  • Ciasto: Margarynę, sól, proszek do pieczenia i mąkę wkładamy do miski i siekamy nożem, aby składniki wymieszały się. Drożdże kruszymy do garnuszka, wsypujemy cukier i ucieramy, aż powstanie płyn. Wlewamy go do margaryny z mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę a następnie ręką wyrabiamy gładkie ciasto.
  • Kiedy ciasto jest gotowe formujemy z niego kulę, wkładamy do głębokiej miski i zalewamy wodą tak, aby było przykryte. Odstawiamy na tak długo, aż kula ciasta wypłynie na wierzch i zacznie pękać. Wyjmujemy ją z wody i układamy na stolnicy na ściereczce, aby odciekła.
  • Nadzienie: Mak zalewamy gorącym mlekiem i zostawiamy na noc. Odcedzamy przez szmatkę, a odsączony mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy do niego miód, cukier, cukier waniliowy, żółtka, sól, olejek i mieszamy, na końcu wkładamy po łyżce zmielony mak oraz bakalie. Smażymy chwilę i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z zimną masą makową.
  • Formowanie rolady: Osuszone ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy, smarujemy nadzieniem makowym i zwijamy w rulon. Ciasto luźno zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając miejsce na wyrośnięcie i wkładamy do natłuszczonych keksówek. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Uwaga: Ciasto możemy podzielić tez na 3 części i zrobić mniejsze rolady. Piec możemy na dużej blaszce układając je obok siebie, ale wówczas dokładnie zawijamy w papier do pieczenia.

Zawijany makowiec

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Makowiec z prażonymi jabłkami

    Makowiec z prażonymi jabłkami

    Ciasto makowe - składniki: 8 jaj 15 dag margaryny 10 dag płynnego miodu 15 dag cukru 1 łyżeczka kakao 30 dag maku 4 łyżki mąki (płaskie) 1łyżeczka ... Więcej »

  • Dziwne zachowania dziecka podczas snu

    Dziwne zachowania dziecka podczas snu

    Rodzice często bez końca wpatrują się w swoje nowo narodzone skarby – z obezwładniającej miłości, ale nierzadko też z paraliżującego strachu. Niektórzy rezygnują ze snu, by śledzić ... Więcej »

  • Ciasto makowe

    Ciasto makowe

    Składniki na ciasto: 1/2 kg maku 20 dag masła 20 dag cukru 6 jaj 6 łyżek kaszy manny 1/2 kg jabłek łyżeczka proszku do pieczenia 10 orzechów Polewa ... Więcej »

Komentarze

  1. olamyckowska 10 maja 2018, 16:00

    OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK!
    PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA!
    WEJDŹ TERAZ NA http://www.igortreneronline.pl
    I WYGRAJ 10 TYSIĘCY ZŁOTYCH!