Poleć znajomym

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i cebulką

Autor: , 20 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 100g boczku
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • sól, słodka papryka
  • olej

Sposób wykonania

  • Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i widelcem rozdzielamy na kawałki. Układamy w posmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania.
  • Na oleju podsmażamy boczek, a kiedy wytopi się z niego tłuszcz wrzucamy pokrojona cebulę i chwile smażymy. Cebulę z boczkiem rozkładamy na ziemniakach. Układamy ząbki czosnku, posypujemy słodką papryką i zapiekamy około 20 minut. Podajemy z kefirem lub kwaśnym mlekiem.

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i cebulką

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze