Tort orzechowy
Składniki
Wersja I
Składniki na 1 blat
- 4 duże jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 10 dag orzechów mielonych włoskich
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka kawy mielonej
- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem czekoladowy
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 kostki masła (margaryna+masło)
- 1 kieliszek spirytusu
Wersja II
Składniki
- 10 jaj
- 30 dag orzechów mielonych
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki kawy mielonej
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Ciasto: Możemy je wykonać przygotowując każdy blat oddzielnie, albo od razu upiec cale ciasto i przekroić na trzy części. Pierwszy sposób jest bardziej pracochłonny, ale ciasto będzie wyższe i lepiej wyrośnie. Drugi sposób wymaga doskonałego ubicia jaj i wyczucia w pieczeniu, aby placek wyrósł i nie opadł. Ciasto przekładamy kremem czekoladowym lub kawowym.
I wersja (polecana początkujących): Żółtka ucieramy na gładka biała masę z cukrem. Dodajemy na przemian zmielone orzechy, tartą bułkę, kawę, proszek do pieczenia i sok cytrynowy. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jajeczno-orzechową. Pieczenie: Tortownicę o średnicy 24-26cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175 stopni. W ten sam sposób wykonujemy pozostałe dwa blaty ciasta.
Wersja II (dla doświadczonych): Wykonujemy ją w ten sam sposób, jak pierwszą, ucierając żółtka z cukrem i innymi składnikami, ale pianę dodajemy w dwóch etapach. Pieczemy najlepiej na papierze ułożonym w formie o średnicy 24cm, około 55 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy wnętrze patyczkiem. Po ostudzeniu przecinamy na trzy blaty.
Krem czekoladowy: Jajka wybijamy do mniejszego garnuszka ustawionego w kąpieli wodnej na piecu. Dodajemy cukier i kakao. Ubijamy trzepaczką lub mikserem póki masa nie zgęstnieje i nie stanie się mocno ciepła. Zestawiamy z ognia i dalej ubijamy do ostudzenia. Masło ucieramy na gładko, dodajemy po łyżce masy jajecznej, powoli, aby się nie zwarzyło. Na koniec wlewamy spirytus.
Krem kawowy: Wykonujemy go tak, jak krem czekoladowy, ale podczas ubijania jaj kakao zastępujemy 4 dużymi łyżkami kawy rozpuszczalnej.
Poleć znajomym