Poleć znajomym

Tort orzechowy

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Wersja I

Składniki na 1 blat

  • 4 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 10 dag orzechów mielonych włoskich
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem czekoladowy

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 kostki masła (margaryna+masło)
  • 1 kieliszek spirytusu

Wersja II

Składniki

  • 10 jaj
  • 30 dag orzechów mielonych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

Ciasto: Możemy je wykonać przygotowując każdy blat oddzielnie, albo od razu upiec cale ciasto i przekroić na trzy części. Pierwszy sposób jest bardziej pracochłonny, ale ciasto będzie wyższe i lepiej wyrośnie. Drugi sposób wymaga doskonałego ubicia jaj i wyczucia w pieczeniu, aby placek wyrósł i nie opadł. Ciasto przekładamy kremem czekoladowym lub kawowym.

I wersja (polecana początkujących): Żółtka ucieramy na gładka biała masę z cukrem. Dodajemy na przemian zmielone orzechy, tartą bułkę, kawę, proszek do pieczenia i sok cytrynowy. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jajeczno-orzechową. Pieczenie: Tortownicę o średnicy 24-26cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175 stopni. W ten sam sposób wykonujemy pozostałe dwa blaty ciasta.

Wersja II (dla doświadczonych): Wykonujemy ją w ten sam sposób, jak pierwszą, ucierając żółtka z cukrem i innymi składnikami, ale pianę dodajemy w dwóch etapach. Pieczemy najlepiej na papierze ułożonym w formie o średnicy 24cm, około 55 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy wnętrze patyczkiem. Po ostudzeniu przecinamy na trzy blaty.

Krem czekoladowy: Jajka wybijamy do mniejszego garnuszka ustawionego w kąpieli wodnej na piecu. Dodajemy cukier i kakao. Ubijamy trzepaczką lub mikserem póki masa nie zgęstnieje i nie stanie się mocno ciepła. Zestawiamy z ognia i dalej ubijamy do ostudzenia. Masło ucieramy na gładko, dodajemy po łyżce masy jajecznej, powoli, aby się nie zwarzyło. Na koniec wlewamy spirytus.

Krem kawowy: Wykonujemy go tak, jak krem czekoladowy, ale podczas ubijania jaj kakao zastępujemy 4 dużymi łyżkami kawy rozpuszczalnej.

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Orzechowa impresja

    Orzechowa impresja

    Ciasto orzechowe 10 jaj 25 dag orzechów włoskich mielonych 15 dag cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka orzechowa 25 ... Więcej »

  • Sernik orzechowy

    Sernik orzechowy

    Ciasto kruche 5 żółtek 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa 25 dag mielonych orzechów 1/2 ... Więcej »

  • Tort wiśniowy z kremem

    10 dag mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 15 dag cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 50 dag wiśni (mogą być mrożone) 40 ml śmietany kremowki zagęstnik do ... Więcej »

  • Tort z truskawkami

    Tort z truskawkami

    Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra śmietany kremówki 1 ... Więcej »

Komentarze