Poleć znajomym

Tort jogurtowo-malinowy

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 1 litr jogurtu owocowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 g żelatyny
  • maliny (ok.1 kg)

Dodatki

  • 2 galaretki czerwone

Sposób wykonania

  • Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na jednolitą sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, a kiedy masa jest połączona wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszane lekko ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy około 28cm, wcześniej natłuszczonej i oprószanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
  • Krem jogurtowy: Żelatynę zalewamy połową szklanki wody i pozostawiamy do spęcznienia. Zalewamy ją gorącym mlekiem i rozpuszczamy we wrzątku. Mleko studzimy, dodajemy jogurt, maliny i lekko mieszamy. Pozostawiamy w chłodzie aż zacznie tężeć.
  • Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe układamy na dnie tortownicy. Wykładamy na nie masę gęstniejącą masę jogurtową. Układamy dekoracyjne owoce i zalewamy przygotowaną w nieco mniejszej ilości wody tężejącą czerwoną galaretką. Zamiast malin możemy tez użyć innych drobnych owoców, takich jak jagody, porzeczki, winogrona czy truskawki.

Tort jogurtowo-malinowy

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Komentarze