Poleć znajomym

Tort Alicji z musem agrestowym

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki na biszkopt

  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1łyżka soku z cytryny

Krem

  • 3 żółtka
  • budyń śmietankowy
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 3/4 litra musu z agrestu
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • mały słoik powideł śliwkowych

Sposób wykonania

  • Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując powoli cukier. Dodajemy po jednym żółtku, oraz wciąż ubijając obie maki z proszkiem przesiane przez sito oraz łyżkę soku cytrynowego. Delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 29cm natłuszczamy, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
  • Krem: Mąkę ziemniaczaną i żółtka mieszamy z małą ilością mleka. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wlewamy mąkę przyrządzając budyń. Studzimy. Masło lub margaryne ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na puszystą masę.
  • Mus agrestowy: Obrany i umyty agrest gotujemy około 15 minut z dodatkiem cukru. Przestudzony miksujemy i przecieramy przez sito. Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody z żelatyną. Po przestudzeniu mieszamy z musem.
  • Przekładanie ciasta: Biszkopt układamy na talerzu, smarujemy warstwą powideł śliwkowych, wykładamy połowę kremu budyniowego. Na krem wykładamy warstwę musu agrestowego, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy druga połową kremu. Wierzch przybieramy według uznania. Uwaga: Mus można przygotować w większych ilościach i pasteryzować w słoiczkach 20 minut z przeznaczeniem na zimowe wypieki.

Tort Alicji z musem agrestowym

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Tort z musem truskawkowym

    Tort z musem truskawkowym

    Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1łyżeczka proszku do pieczenia Krem 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru ... Więcej »

  • Tort wiśniowy z kremem

    10 dag mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 15 dag cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 50 dag wiśni (mogą być mrożone) 40 ml śmietany kremowki zagęstnik do ... Więcej »

  • Tort z truskawkami

    Tort z truskawkami

    Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra śmietany kremówki 1 ... Więcej »

  • Tort jogurtowo-malinowy

    Tort jogurtowo-malinowy

    Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 1 litr jogurtu owocowego 1,5 ... Więcej »

Komentarze