Poleć znajomym

Szarlotka z kokosem

Autor: , 14 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • 5 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kokosu
  • 5 łyżek śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania

  • Wykonanie: Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 24x42cm, smarując tłuszczem i wykładając papierem do pieczenia. Miękka margarynę dokładnie rozcieramy w naczyniu. Ucierając dodajemy po jednym żółtku, cukier – pół szklanki, śmietanę, a kiedy wszystkie składniki stanowią jednolitą masę, wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy i wykładamy ciasto na blaszkę.
  • Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wykładamy na ciasto i posypujemy cynamonem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ubijamy pianę z jednego białka ze szklanką cukru, wsypujemy wiórki kokosowe. Pianę wykładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 30 minut.

Szarlotka z kokosem

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Szarlotka bez jajek i cukru

    Szarlotka bez jajek i cukru

    3,5 szklanki mąki serek waniliowy (400-450g) 1,5 kostki margaryny cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta do posypania ciasta przed pieczeniem ... Więcej »

  • Murzynek z kokosem

    Murzynek z kokosem

    Składniki na ciasto I: 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka 6 żółtek 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do ... Więcej »

  • Szarlotka krucho-drożdżowa

    Szarlotka krucho-drożdżowa

    40 dag mąki kostka margaryny 5 dag drożdży 3 jajka 2 łyżki gęstej śmietany ok. 2 kg jabłek 1łyżka cukru, szczypta soli, cynamon cukier puder do posypania Więcej »

  • Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Ciasto kruche 25 dag maki pszennej 15 dag cukru pudru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Dodatki około 1,5-2kg jabłek 1 litr ... Więcej »

Komentarze