Poleć znajomym

Szarlotka budyniowo-czekoladowa

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (1) »

Składniki

Ciasto kruche

  • 25 dag maki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

Dodatki

  • około 1,5-2kg jabłek
  • 1 litr mleka
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • cynamon

Krem śmietanowy

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany

Sposób wykonania

  • Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wysypujemy na stół i mieszamy, Wykładamy zimne masło oraz dwa żółtka i wszystkie składniki siekamy nożem, aż do połączenia. Następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Foremkę o wymiarach 24x42cm natłuszczamy i wylepiamy przygotowanym kruchym ciastem. Ciasto podpiekamy około 10-15 minut w gorącym piekarniku.
  • Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy. Umieszczamy w garnku z niewielkim dodatkiem cukru, a następnie smażymy do rozpróżenia. Pod koniec dodajemy cynamon i ewentualnie rodzynki. 4 budynie gotujemy z cukrem i wanilią na litrze mleka. Jabłka wykładamy na podpieczone jeszcze ciepłe ciasto i zalewamy gorącym budyniem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 175 stopni.
  • Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie wlewamy wąską strużką żelatynę. Ubitą śmietanę rozprowadzamy na zimnym cieście. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Polewa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku. Do garnka wkładamy margarynę, cukier, rozpuszczoną żelatynę i kakao, a następnie mieszając podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Nie wolno dopuścić do wrzenia. Po odstawieniu z ognia studzimy i dodajemy śmietanę. Zimną polewamy ciasto..

Szarlotka budyniowo-czekoladowa

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Ciasto rodzynkowo-czekoladowe

    Ciasto rodzynkowo-czekoladowe

    Biszkopt: 8 jaj 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie czekoladowe 1/2 l + 1/4 szklanki mleka 1/2 ... Więcej »

  • Ciasto architekta

    Ciasto architekta

    Biszkopt jasny - składniki: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny - składniki 4 jaja 1/2 szklanki cukru ... Więcej »

  • Sernik z truskawkami

    Sernik z truskawkami

    Składniki na I biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na II biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 ... Więcej »

  • Ciasto Metrowiec

    Ciasto Metrowiec

    Składniki na ciasto białe: 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 6 łyżek oleju 6 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ... Więcej »

Komentarze

  1. olamyckowska 8 maja 2018, 21:45

    OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK!
    PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA!
    WEJDŹ TERAZ NA http://www.igortreneronline.pl
    I WYGRAJ 10 TYSIĘCY ZŁOTYCH!