Poleć znajomym

Szarlotka bez jajek i cukru

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki
  • serek waniliowy (400-450g)
  • 1,5 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta do posypania ciasta przed pieczeniem
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

Sposób wykonania

  • Ciasto: Mąkę wysypujemy na stół, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Do sypkich składników wkładamy zimną margarynę oraz serki. Siekamy wszystko razem ostrym nożem, aż składniki się połączą, a następnie zagniatamy ręką gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, dodajemy mąki.

  • Przygotowanie do pieczenia: Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wykładamy blaszkę o wymiarach 24x42cm, wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce i wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem. Przykrywamy pozostałym ciastem.

  • Pieczenie: Ciasto wierzchnie przenosimy na wałku. Jeśli jest lepkie i przykleja się podsypujemy mąką. Gotowy placek wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni. Amatorzy słodszej szarlotki mogą posypać wierzch cukrem pudrem.

Szarlotka bez jajek i cukru

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Cukier w diecie dziecka

    Cukier w diecie dziecka

    Cukier nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie, a tym bardziej na zdrowie małych dzieci. Brak rozwagi w wyborze słodkości dla najmłodszych może skutkować nawet cukrzycą. Sprawdź, jak do niej ... Więcej »

  • Szarlotka krucho-drożdżowa

    Szarlotka krucho-drożdżowa

    40 dag mąki kostka margaryny 5 dag drożdży 3 jajka 2 łyżki gęstej śmietany ok. 2 kg jabłek 1łyżka cukru, szczypta soli, cynamon cukier puder do posypania Więcej »

  • Szarlotka z kokosem

    Szarlotka z kokosem

    2 kg jabłek 5 jajek 20 dag margaryny 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 szklanka kokosu 5 łyżek śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ... Więcej »

  • Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Ciasto kruche 25 dag maki pszennej 15 dag cukru pudru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Dodatki około 1,5-2kg jabłek 1 litr ... Więcej »

Komentarze