Szarlotka bez jajek i cukru
Składniki
- 3,5 szklanki mąki
- serek waniliowy (400-450g)
- 1,5 kostki margaryny
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta do posypania ciasta przed pieczeniem
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Sposób wykonania
-
Ciasto: Mąkę wysypujemy na stół, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Do sypkich składników wkładamy zimną margarynę oraz serki. Siekamy wszystko razem ostrym nożem, aż składniki się połączą, a następnie zagniatamy ręką gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, dodajemy mąki.
-
Przygotowanie do pieczenia: Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wykładamy blaszkę o wymiarach 24x42cm, wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce i wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem. Przykrywamy pozostałym ciastem.
-
Pieczenie: Ciasto wierzchnie przenosimy na wałku. Jeśli jest lepkie i przykleja się podsypujemy mąką. Gotowy placek wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni. Amatorzy słodszej szarlotki mogą posypać wierzch cukrem pudrem.

Szarlotka bez jajek i cukru
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym