Poleć znajomym

Surówka z kapusty pekińskiej z porem

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 1 średnia główka kapusty pekińskiej
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 ogórki świeże
  • 1 por
  • pęczek zielonej cebulki
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Kapustę pekińską dokładnie myjemy, otrzepujemy z wody i kroimy na drobne paseczki. Można ją wcześniej podzielić na pojedyncze liście. Ogórki zielone obieramy, kroimy w ćwierćkrążki, posypujemy lekko solą i odstawiamy. Podobnie postępujemy z porem. W tym czasie obieramy i drobno kroimy ogórki kiszone oraz cebulkę.
  • Kapustę wkładamy do miski. Aby szybciej zmiękła możemy ją wygnieść rękami, żeby puściła sok, Dodajemy odciśnięte zielone ogórki i por, wsypujemy cebulkę i kiszone ogórki. Warzywa mieszamy, dodajemy majonez, sól, pieprz i ponownie dokładnie mieszamy. Osoby gustujące w łagodniejszych smakach mogą dodać pół łyżeczki cukru i sok z cytryny.

Surówka z kapusty pekińskiej z porem

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze