Surówka z kapusty pekińskiej z porem
Składniki
- 1 średnia główka kapusty pekińskiej
- 2 ogórki kiszone
- 2 ogórki świeże
- 1 por
- pęczek zielonej cebulki
- 1 mały słoik majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Kapustę pekińską dokładnie myjemy, otrzepujemy z wody i kroimy na drobne paseczki. Można ją wcześniej podzielić na pojedyncze liście. Ogórki zielone obieramy, kroimy w ćwierćkrążki, posypujemy lekko solą i odstawiamy. Podobnie postępujemy z porem. W tym czasie obieramy i drobno kroimy ogórki kiszone oraz cebulkę.
- Kapustę wkładamy do miski. Aby szybciej zmiękła możemy ją wygnieść rękami, żeby puściła sok, Dodajemy odciśnięte zielone ogórki i por, wsypujemy cebulkę i kiszone ogórki. Warzywa mieszamy, dodajemy majonez, sól, pieprz i ponownie dokładnie mieszamy. Osoby gustujące w łagodniejszych smakach mogą dodać pół łyżeczki cukru i sok z cytryny.

Surówka z kapusty pekińskiej z porem
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym