Poleć znajomym

Surówka z dyni i węgierek

Autor: , 20 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • ok. 200g obranej dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 5-6 dojrzałych węgierek
  • 3 łyżki majonezu
  • sok z 1/4 cytryny
  • cukier puder
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki słupków migdałowych lub posiekanych całych migdałów bez skórki

Sposób wykonania

  • Dynie obieramy ze skóry, czyścimy z nasion i płuczemy, a następnie ścieramy na tarce o dużych otworach. Jeśli zdecydujemy się na dodatek rodzynek to ich pełną łyżkę zamaczamy w winiaku albo koniaku. Śliwki dzielimy na połówki, usuwamy pestki i kroimy w paseczki wzdłuż połówek.
  • Dynię wkładamy do miski sałatkowej, dodajemy śliwki, migdały i pestki słonecznika oraz ewentualnie odsączone rodzynki. Majonez mieszamy z solą i białym pieprzem, dodajemy do sałatki. Sałatka doskonale komponuje się z wszelkimi mięsami.

Surówka z dyni i węgierek

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze