Surówka z dyni i węgierek
Składniki
- ok. 200g obranej dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 5-6 dojrzałych węgierek
- 3 łyżki majonezu
- sok z 1/4 cytryny
- cukier puder
- sól, biały pieprz
- 2 łyżki słupków migdałowych lub posiekanych całych migdałów bez skórki
Sposób wykonania
- Dynie obieramy ze skóry, czyścimy z nasion i płuczemy, a następnie ścieramy na tarce o dużych otworach. Jeśli zdecydujemy się na dodatek rodzynek to ich pełną łyżkę zamaczamy w winiaku albo koniaku. Śliwki dzielimy na połówki, usuwamy pestki i kroimy w paseczki wzdłuż połówek.
- Dynię wkładamy do miski sałatkowej, dodajemy śliwki, migdały i pestki słonecznika oraz ewentualnie odsączone rodzynki. Majonez mieszamy z solą i białym pieprzem, dodajemy do sałatki. Sałatka doskonale komponuje się z wszelkimi mięsami.

Surówka z dyni i węgierek
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym