Poleć znajomym

Surówka z białej kapusty

Autor: , 20 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (1) »

Składniki

  • pół główki surowej białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • olej słonecznikowy (oliwa z oliwek zmienia smak surówki)

Sposób wykonania

  • Białą słodką kapustę kroimy bardzo cieniutko w paseczki. Można ją też zetrzeć na specjalnej szatkownicy do kapusty. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do kapusty. Warzywa lekko przesypujemy solą i odstawiamy, aż zmiękną i puszczą sok. Jeśli zależy nam na szybkim przygotowaniu surówki, możemy kapustę wygnieść dłońmi tak, jak zagniata się kruche ciasto, mocno ściskając aż puści sok.
  • Cebulę kroimy drobno i dodajemy do kapusty. Przygotowujemy dressing, mieszając olej, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Dressing dodajemy do kapusty i posypujemy koperkiem. Surówkę przygotowujemy na pół godziny przed podaniem, aby wszystkie smaki się połączyły. Jest ona doskonała do wszelkich dań wegetariańskich, mięsa i ryb.

Surówka z białej kapusty

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze

  1. sto.club 8 listopada 2016, 14:08

    moja ulubiona surówka do kurczaka lub ryby

    www.100club.pl