Śledzie pod pierzynką z buraczkami
Składniki
- 5 filetów śledziowych a'la matjas
- 1 duża cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 3 ziemniaki, ugotowane
- 3-4 buraczki, ugotowane
- majonez
- 3 jajka
- pieprz
Sposób wykonania
- Solone śledzie moczymy w czystej wodzie około 2 do 3 godzin. Każdy płat kroimy w kostkę średniej wielkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i studzimy. Ogórki obieramy ze skórki i razem z ziemniakami kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. Gotowane buraki ścieramy na grube wiórki.
- Sałatkę układamy warstwami w szklanej misce. Na dnie kładziemy śledzie, które smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem, następnie wykładamy cebulkę, ogórki, ziemniaki, znów majonez i pieprz, buraki, po raz trzeci majonez z pieprzem a na wierzchu pokrojone w kostkę jajka. Sałatkę przykrywamy folia, aby jaja nie wysychały i wstawiamy do lodówki na noc.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym