Poleć znajomym

Sernik z truskawkami

Autor: , 14 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (1) »

Składniki

Składniki na I biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na II biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciasto serowe:

  • 6 jaj
  • 60 dag sera zmielonego
  • 20 dag cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
  • 15 dag margaryny

Składniki na masę owocową:

  • 1 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania

  • Biszkopt: Ubijamy sztywną pianę z białek. Podkoniec ubijania wsypujemy cukier, a kiedy się rozpuści dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Pieczemy około 30 minut w natłuszczonej foremce 24 x 40 cm, wyłożonej również natłuszczonym papierem, w temperaturze 180 stopni.
  • Biszkopt ciemny: Wykonujemy go w ten sam sposób co pierwsze ciasto, ale do mąki dodajemy 2 łyżki kakao. Pieczemy rónież 30 minut w natłuszczonej foremce 24 x 40 cm, w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto serowe: Ser mielimy przez maszynkę dwukrotnie, albo kupujemy już gotowy na sernik. Margarynę ucieramy na puch dodając cukier, a kiedy ten się rozpuści dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce sera i proszek budyniowy. Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy je delikatnie z ciastem serowym. Pieczemy w natłuszczonej formie 24 x 40 cm, wyłożonej natłuszczonym papierem w temperaturze 180 stopni, około 40 minut. Do wyjmowania używamy drugiej deseczki, płaskiej tacy lub sztywnej tektury. Przykrywamy nią formę z ciastem i odwracamy energicznym ruchem.
  • Masa truskawkowa: Truskawki czyścimy, myjemy, a duże przekrawamy. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na ogniu Az do całkowitego rozprażenia. Wsypujemy suchą galaretkę i czekamy, aż się rozpuści. Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
  • Masa budyniowa: Budynie gotujemy na mleku według przepisu na opakowaniu, dodając jeszcze pozostały cukier i cukier waniliowy. Masło ucieramy na puch łącząc powoli z małymi porcjami zimnego budyniu.
  • Łączenie ciasta: Ciemny placek układamy na tacce. Wykładamy połowę masy budyniowej, a tę przykrywamy ciastem serowym. Smarujemy drugą porcją kremu, na którą wykładamy gęstniejące truskawki. Wierzch przykrywamy jasnym biszkoptem i polewamy polewą czekoladową.

Sernik z truskawkami

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Sernik brzoskwiniowo-kokosowy

    Sernik brzoskwiniowo-kokosowy

    Składniki 1 kg sera mielonego 7 jaj 20 dag cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3/4 kostki margaryny 6-7 dag rodzynek 1/2 łyżeczki proszku do ... Więcej »

  • Sernik z brzoskwiniami

    Sernik z brzoskwiniami

    Ciasto - składniki: 3 szkl. mąki 1 kostka palmy 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik - składniki: 1 kg sera zmielonego 3-4 jajka ... Więcej »

  • Sernik niemiecki

    Sernik niemiecki

    Ciasto 10 dag cukru (5 łyżek) 30 dag mąki ( 20 łyżek) 14 dag margaryny 2 całe jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera ... Więcej »

  • Sernik z makiem

    Sernik z makiem

    Ciasto ucierane 3 jajka 1 kostka masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 30 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowo - makowe 1,5 kg sera zmielonego ... Więcej »

Komentarze

  1. olamyckowska 13 maja 2018, 19:21

    OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK!
    PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA!
    WEJDŹ TERAZ NA http://www.igortreneronline.pl
    I WYGRAJ 10 TYSIĘCY ZŁOTYCH!