Poleć znajomym

Sernik z makiem

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Ciasto ucierane

  • 3 jajka
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto serowo - makowe

  • 1,5 kg sera zmielonego
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 8 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 25 dag maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg jabłek

Sera może być nieco mniej - około 1,2 kg - 1,4 kg.

Sposób przygotowania

Ciasto podstawowe: Miękki tłuszcz ucieramy w misie lub garnku. Kiedy jest dobrze roztarty dosypujemy cukier na zmianę z żółtkami. Dalej ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno. Do masy maślanej dodajemy porcjami mąkę. Kiedy ciasto będzie bardzo gęste dokładamy po łyżce piany z białek. Na koniec mieszamy z pozostałą pianą. Czynność tę wykonujemy delikatnie, aby usunąć jak najmniej powietrza.

Ciasto makowo-serowe: Mak zalewamy wrzątkiem, studzimy i odcedzamy na sicie przez gazę. Mielimy go przez maszynkę trzykrotnie. Ser mielimy przez maszynkę dwa razy, aż osiągnie gładką konsystencję. Możemy tez wykorzystać gotowy ser na sernik dostępny w sklepach. Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na jednolitą, gładką masę. Dodajemy na przemian ser, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Na koniec łączymy delikatnie z pianą z białek. Masę dzielimy na dwie nierówne części. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wraz z makiem dodajemy do mniejszej części masy serowo-maślanej. Dokładnie mieszamy.

Przekładanie: Blaszkę 24x42cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy ciasto podstawowe, na nie masę makowo-jabłkową, a na wierzch pozostałą masę serową. Pieczemy około godziny w temperaturze 175 stopni. Do wyjęcia z formy wykorzystujemy dwie tacki. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Sernik z makiem

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Strucla z makiem

    Strucla z makiem

    Składniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 10 dag cukru 250 ml mleka 15 dag masła 3 jajka Masa makowa: 0,5 kg maku 15 dag cukru 15 dag masła cukier ... Więcej »

  • Sernik brzoskwiniowo-kokosowy

    Sernik brzoskwiniowo-kokosowy

    Składniki 1 kg sera mielonego 7 jaj 20 dag cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3/4 kostki margaryny 6-7 dag rodzynek 1/2 łyżeczki proszku do ... Więcej »

  • Sernik z brzoskwiniami

    Sernik z brzoskwiniami

    Ciasto - składniki: 3 szkl. mąki 1 kostka palmy 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik - składniki: 1 kg sera zmielonego 3-4 jajka ... Więcej »

  • Sernik niemiecki

    Sernik niemiecki

    Ciasto 10 dag cukru (5 łyżek) 30 dag mąki ( 20 łyżek) 14 dag margaryny 2 całe jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera ... Więcej »

Komentarze