Sernik z makiem
Składniki
Ciasto ucierane
- 3 jajka
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 30 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto serowo - makowe
- 1,5 kg sera zmielonego
- 20 dag masła lub margaryny
- 8 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek kaszy manny
- 25 dag maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kg jabłek
Sera może być nieco mniej - około 1,2 kg - 1,4 kg.
Sposób przygotowania
Ciasto podstawowe: Miękki tłuszcz ucieramy w misie lub garnku. Kiedy jest dobrze roztarty dosypujemy cukier na zmianę z żółtkami. Dalej ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno. Do masy maślanej dodajemy porcjami mąkę. Kiedy ciasto będzie bardzo gęste dokładamy po łyżce piany z białek. Na koniec mieszamy z pozostałą pianą. Czynność tę wykonujemy delikatnie, aby usunąć jak najmniej powietrza.
Ciasto makowo-serowe: Mak zalewamy wrzątkiem, studzimy i odcedzamy na sicie przez gazę. Mielimy go przez maszynkę trzykrotnie. Ser mielimy przez maszynkę dwa razy, aż osiągnie gładką konsystencję. Możemy tez wykorzystać gotowy ser na sernik dostępny w sklepach. Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na jednolitą, gładką masę. Dodajemy na przemian ser, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Na koniec łączymy delikatnie z pianą z białek. Masę dzielimy na dwie nierówne części. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wraz z makiem dodajemy do mniejszej części masy serowo-maślanej. Dokładnie mieszamy.
Przekładanie: Blaszkę 24x42cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy ciasto podstawowe, na nie masę makowo-jabłkową, a na wierzch pozostałą masę serową. Pieczemy około godziny w temperaturze 175 stopni. Do wyjęcia z formy wykorzystujemy dwie tacki. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Sernik z makiem
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym