Sernik z bezami
Składniki
Składniki
- herbatniki szkolne (3-4 paczki)
- 1,5 kg. zmielonego sera białego
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 25 dag masła
- sok z cytryny
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
Krem
- 0,5 l.mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- 3 żółtka
- sok z cytryny
- 1,5 kostki masła
Dodatki
- 20-25 dag bez
- polewa czekoladowa
Sposób wykonania
-
Ciasto serowe: Miękkie masło ucieramy w misie lub garnku na gładko, dodajemy stopniowo cukier puder i po jednym żółtku. Kiedy masa jest jednolita dokładamy po łyżce ser, sok cytrynowy, budyń, cukier waniliowy. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno w oddzielnym naczyniu dodajemy do masy serowej i lekko mieszamy aż do połączenia.
-
Blaszkę do ciasta smarujemy masłem, wykładamy herbatnikami. Na wierzch wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy około 60 minut. Po wystudzeniu wyjmujemy z foremki przy pomocy dwóch tacek. Smarujemy warstwą kremu i układamy bezy. Polewamy wierzch polewą czekoladową.
-
Krem: Ucieramy puszysty biały kogel mogiel z żółtek i cukru. Podgrzewamy mleko, wlewamy do żółtek, stawiamy na ogniu i wieszając doprowadzamy do zagotowania. Krem zgęstnieje jak budyń, wiec trzeba go stale mieszać, aby nie powstały grudki. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy schłodzony budyń i sok z cytryny.

Sernik z bezami
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym