Poleć znajomym

Sernik z bezami

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki

  • herbatniki szkolne (3-4 paczki)
  • 1,5 kg. zmielonego sera białego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 25 dag masła
  • sok z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy

Krem

  • 0,5 l.mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 żółtka
  • sok z cytryny
  • 1,5 kostki masła

Dodatki

  • 20-25 dag bez
  • polewa czekoladowa

Sposób wykonania

  • Ciasto serowe: Miękkie masło ucieramy w misie lub garnku na gładko, dodajemy stopniowo cukier puder i po jednym żółtku. Kiedy masa jest jednolita dokładamy po łyżce ser, sok cytrynowy, budyń, cukier waniliowy. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno w oddzielnym naczyniu dodajemy do masy serowej i lekko mieszamy aż do połączenia.

  • Blaszkę do ciasta smarujemy masłem, wykładamy herbatnikami. Na wierzch wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy około 60 minut. Po wystudzeniu wyjmujemy z foremki przy pomocy dwóch tacek. Smarujemy warstwą kremu i układamy bezy. Polewamy wierzch polewą czekoladową.

  • Krem: Ucieramy puszysty biały kogel mogiel z żółtek i cukru. Podgrzewamy mleko, wlewamy do żółtek, stawiamy na ogniu i wieszając doprowadzamy do zagotowania. Krem zgęstnieje jak budyń, wiec trzeba go stale mieszać, aby nie powstały grudki. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy schłodzony budyń i sok z cytryny.

Sernik z bezami

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Komentarze