Poleć znajomym

Sernik orzechowy

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Ciasto kruche

  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa

  • 25 dag mielonych orzechów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stopionego masła

Masa serowa

  • 1 kg sera
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 8 jaj
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki cukru

Dodatki

  • puszka brzoskwiń

Sposób wykonania

  • Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wysypujemy na stół, wkładamy zimną margarynę i żółtka, a następnie wszystkie składniki siekamy nożem. Kiedy się połączą zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę.

  • Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną, nieco większą wykładamy blaszkę o wymiarach 24x42cm, wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia. Podpiekamy około 10 minut.

  • Masa orzechowa: Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy masło i cukier, a następnie podgrzewamy mieszając. Kiedy się zagotuje wsypujemy orzechy i chwile trzymamy na ogniu, aby się sparzyły. Odstawiamy i studzimy. Do chłodnej masy dodajemy żółtka i proszek do pieczenia a następnie lekko mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek.

  • Masa serowa: Masło ucieramy na gładko. Dodajemy na zmianę żółtka i cukier. Kiedy składniki się połączą dodajemy po łyżce ser i proszek budyniowy. Mieszamy, a na koniec delikatnie łączymy z pianą z białek.

  • Przygotowanie do pieczenia: Na podpieczone ciasto wykładamy masę orzechową, następnie połowę masy serowej. Na niej układamy brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki i przykrywamy pozostałą masą serową. Przykrywamy pozostałym kruchym ciastem, rozwałkowanym i przeniesionym na wałku. Pieczemy 60 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjmujemy z formy za pomocą dwóch tac.

Sernik orzechowy

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Sernik brzoskwiniowo-kokosowy

    Sernik brzoskwiniowo-kokosowy

    Składniki 1 kg sera mielonego 7 jaj 20 dag cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3/4 kostki margaryny 6-7 dag rodzynek 1/2 łyżeczki proszku do ... Więcej »

  • Sernik z brzoskwiniami

    Sernik z brzoskwiniami

    Ciasto - składniki: 3 szkl. mąki 1 kostka palmy 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik - składniki: 1 kg sera zmielonego 3-4 jajka ... Więcej »

  • Sernik niemiecki

    Sernik niemiecki

    Ciasto 10 dag cukru (5 łyżek) 30 dag mąki ( 20 łyżek) 14 dag margaryny 2 całe jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera ... Więcej »

  • Orzechowa impresja

    Orzechowa impresja

    Ciasto orzechowe 10 jaj 25 dag orzechów włoskich mielonych 15 dag cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka orzechowa 25 ... Więcej »

Komentarze