Sernik orzechowy
Składniki
Ciasto kruche
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa orzechowa
- 25 dag mielonych orzechów
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki stopionego masła
Masa serowa
- 1 kg sera
- 1 kostka masła lub margaryny
- 8 jaj
- 1 budyń śmietankowy
- 3/4 szklanki cukru
Dodatki
- puszka brzoskwiń
Sposób wykonania
-
Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wysypujemy na stół, wkładamy zimną margarynę i żółtka, a następnie wszystkie składniki siekamy nożem. Kiedy się połączą zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę.
-
Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną, nieco większą wykładamy blaszkę o wymiarach 24x42cm, wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia. Podpiekamy około 10 minut.
-
Masa orzechowa: Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy masło i cukier, a następnie podgrzewamy mieszając. Kiedy się zagotuje wsypujemy orzechy i chwile trzymamy na ogniu, aby się sparzyły. Odstawiamy i studzimy. Do chłodnej masy dodajemy żółtka i proszek do pieczenia a następnie lekko mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek.
-
Masa serowa: Masło ucieramy na gładko. Dodajemy na zmianę żółtka i cukier. Kiedy składniki się połączą dodajemy po łyżce ser i proszek budyniowy. Mieszamy, a na koniec delikatnie łączymy z pianą z białek.
-
Przygotowanie do pieczenia: Na podpieczone ciasto wykładamy masę orzechową, następnie połowę masy serowej. Na niej układamy brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki i przykrywamy pozostałą masą serową. Przykrywamy pozostałym kruchym ciastem, rozwałkowanym i przeniesionym na wałku. Pieczemy 60 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjmujemy z formy za pomocą dwóch tac.

Sernik orzechowy
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym