Poleć znajomym

Schabowy z Gratin Dauphinois i zieloną sałatką

Autor: , 20 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (1) »

Składniki

Składniki na 2 osoby:

Schabowe:

  • 2 porcje schabu na sznycle
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 4 łyżki parmezanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • mąka
  • olej

Sałatka:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 ogórka wężowego
  • szczypiorek
  • sos francuski:

    • 1 łyżeczka octu winnego
    • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki miodu
    • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
    • łyżeczka soku z limonki
    • sól, pieprz

    Zapiekanka Gratin Dauphinois:

    • 4-5 ziemniaków
    • 200 ml śmietany 18%
    • 50 ml mleka
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    • ząbek czosnku
    • ser żółty (opcjonalnie)
    • masło
  • Sposób wykonania

    • Kotlet: Jajko wybijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy musztardę. Parmezan i tartą bułkę dokładnie mieszamy. Na oddzielny talerz wysypujemy mąkę. Schab rozbijamy i lekko solimy. Panierujemy go najpierw w mące, potem w jajku z musztardą, a na koniec w grubej warstwie bułki z serem. Smażymy na złoto na gorącym oleju.
    • Sałatka: Sałatę lodową płuczemy, osuszamy i kroimy nożem na grubsze kawałki. Ogórek zielony myjemy dokładnie i razem ze skórką kroimy w półplasterki. Przygotowujemy sos francuski: ocet, miód, sok z limonki, musztardę, sól i pieprz dokładnie mieszamy, a na koniec powoli dolewamy oliwę. Mocno wstrząsamy naczyniem. Sos wlewamy do sałatki, posypujemy szczypiorkiem
    • Zapiekanka Gratin Dauphinois: Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i ponownie myjemy. Kroimy je na plastry o grubości 2 mm, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy około 10 minut. Szkło żaroodporne lub foremkę do ciasta smarujemy masłem. Podgotowane ziemniaki odcedzamy i lekko przestudzone układamy na dnie formy do zapiekania.
    • Śmietanę i mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy ziemniaki. Powierzchnię możemy tez posypać tartym żółtym serem. Na powierzchni układamy wiórki masła. Zapiekamy w gorącym piekarniku około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

    Schabowy z Gratin Dauphinois i zieloną sałatką

    Czas przygotowania: Całkowity czas:

    Tagi:

    Podobne artykuły:

    Komentarze

    1. sto.club 8 listopada 2016, 14:11

      sałata lodowa i ogórek? nigdy mi to do głowy nie przyszło ;-) super przyda się ;-)

      www.100club.pl