Poleć znajomym

Sałatka z serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Autor: , 20 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki dla 2-3 osób:

  • 2 garście karbowanej sałaty
  • ser pleśniowy Camembert
  • 1/2 białej cebuli (słodkiej)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki młodego zielonego groszku
  • 1 awokado
  • listki fioletowej bazylii
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Sposób wykonania

  • Świeży lub mrożony zielony groszek zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy około 2-3 minut. Odcedzamy na sicie i dokładnie odsączamy. Umytą i osuszoną sałatę układamy na talerzu.
  • Awokado obieramy ze skórki, przekrawamy i wyjmujemy pestkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w półplasterki. Układamy je na sałacie. Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki, cebule kroimy w cienkie plasterki. Oba warzywa dodajemy do sałaty z awokado i skrapiamy wszystko oliwą z oliwek oraz posypujemy solą i pieprzem.
  • Jajko rozbijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Ser pleśniowy kroimy na kawałki, panierujemy w tartej bułce i jajku, a następnie smażymy krótko do zrumienienia panierki. Dodajemy do sałatki i posypujemy zielonym groszkiem. Sałatkę podajemy z tostami lub bagietką zrumieniona na patelni, posmarowaną masłem czosnkowym.

Sałatka z serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze