Sałatka z serem pleśniowym i zielonym groszkiem
Składniki
Składniki dla 2-3 osób:
- 2 garście karbowanej sałaty
- ser pleśniowy Camembert
- 1/2 białej cebuli (słodkiej)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki młodego zielonego groszku
- 1 awokado
- listki fioletowej bazylii
- 1 jajko
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Sposób wykonania
- Świeży lub mrożony zielony groszek zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy około 2-3 minut. Odcedzamy na sicie i dokładnie odsączamy. Umytą i osuszoną sałatę układamy na talerzu.
- Awokado obieramy ze skórki, przekrawamy i wyjmujemy pestkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w półplasterki. Układamy je na sałacie. Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki, cebule kroimy w cienkie plasterki. Oba warzywa dodajemy do sałaty z awokado i skrapiamy wszystko oliwą z oliwek oraz posypujemy solą i pieprzem.
- Jajko rozbijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Ser pleśniowy kroimy na kawałki, panierujemy w tartej bułce i jajku, a następnie smażymy krótko do zrumienienia panierki. Dodajemy do sałatki i posypujemy zielonym groszkiem. Sałatkę podajemy z tostami lub bagietką zrumieniona na patelni, posmarowaną masłem czosnkowym.

Sałatka z serem pleśniowym i zielonym groszkiem
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym