Sałatka z selera
Składniki
- 2-3 selery korzeniowe
- 1 por
- puszka ananasów
- 100 g migdałów
- 2 winne jabłka
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
- Selera, por, jabłka obieramy ze skórki i czyścimy. Pora kroimy w półkrążki, przesypujemy odrobina soli i odstawiamy, aż puści sok. Selera myjemy, zalewamy woda i gotujemy na pół miękko. Musi być jędrny, aby nie rozpadał się podczas krojenia. Wyjmujemy go z wody i studzimy. Zimnego selera i jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy i skrapiamy sokiem cytrynowym.
- Migdały wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na rumiano. Ananasy odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Dodajemy do migdałów. Wsypujemy starte jabłka i seler, oraz por odsączony z soku. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy i łączymy z sałatką.

Sałatka z selera
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Sałatka z selera
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym