Sałatka z rukolą i brzoskwinią
Składniki
Składniki:
- rukola
- 1/2 brzoskwini
- 1/2 czerwonej papryki
- 3-4 plasterki sera brie z zielonym pieprzem
- sos:
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta soli i czarnego pieprzu
Zapiekanki z ciasta francuskiego:
- ciasto francuskie
- salami pikantne
- ser żółty
Sposób wykonania
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i myjemy. Układamy ją w piekarniku i podpiekamy, albo opiekamy nad palnikiem, a następnie zamykamy w szczelnej foliowej torebce, aby odparowała. Po kilku minutach wyjmujemy, zdejmujemy skórkę, a miąższ kroimy w paseczki.
- Umytą rukolę układamy na talerzu. Brzoskwinię obieramy ze skórki, kroimy w cienkie cząstki i układamy na rukoli, posypujemy kawałkami papryki i pokrojonym w kostkę serem brie. Oliwę, miód, sok z cytryny i przyprawy mieszamy. Sosem polewamy sałatkę.
- Z ciasta francuskiego przygotowujemy zapiekanki. Kroimy ciasto na kształtne kawałki. Posypujemy pokrojonym w kostkę salami i startym żółtym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku kilka minut, do zrumienienia i stopienia sera.

Sałatka z rukolą i brzoskwinią
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym