Sałatka z arbuzem, fetą i czarnymi oliwkami Nigelli Lawson
Składniki
- 1 mała czerwona cebula
- 2-4 limonki, w zależności od soczystości
- 1,5 kg słodkiego, dojrzałego arbuza
- 250 g sera feta
- świeża natka pietruszki
- pęczek mięty, siekanej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
- 100 g drylowanych czarnych oliwek
- czarny pieprz
Sposób wykonania
- Czerwoną cebule kroimy dość cienko w półplasterki. Wkładamy ja do salaterki i zalewamy sokiem, wyciśniętym z 2-3 limonek lub ewentualnie cytryn tak, aby cebula była zamoczona. Arbuza obieramy ze skóry, kroimy na cząstki i usuwamy pestki. Pozostały miąższ kroimy w niewielkie trójkąty i wkładamy do płaskiej miski.
- Do przygotowanego arbuza dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, oderwane palcami końce liści pietruszki oraz posiekaną miętę. Na te wszystkie składniki wykładamy zmacerowaną cebulę razem z sokiem, w którym się moczyła. Dodajemy oliwki oraz oliwę i lekko mieszamy. Aby arbuz nie rozpadł się, najlepiej robić to ręką. Posypujemy dość obficie pieprzem.

Sałatka z arbuzem, fetą i czarnymi oliwkami Nigelli Lawson
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym