Poleć znajomym

Sałatka warstwowa z żółtym serem

Autor: , 20 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 1 sałata lodowa
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 średnie marchewki
  • 100g żółtego sera
  • 5 plasterków boczku
  • mały słoiczek majonezu (ok.100 ml)
  • jogurt naturalny

Sposób wykonania

  • Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy do wytopienia tłuszczu i powstania skwarek. Marchewkę obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na grube wiórki. Podobnie ścieramy twardy żółty ser. Sałatę lodową myjemy i drzemy na mniejsze kawałki. Groszek odsączamy z puszki.
  • Szklaną misę wykładamy sałatą lodową. Na sałatę wysypujemy groszek. Majonez mieszamy z jogurtem i wylewamy ten sos na warstwę groszku. Kolejna warstwa to marchewka, a następnie żółty ser. Przed samym podaniem posypujemy powierzchnię sałatki gorącymi skwarkami, aby nieco roztopiły powierzchnię sera.

Sałatka warstwowa z żółtym serem

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze