Sałatka warstwowa z zacierką (Brokułowo-kalafiorowa)
Składniki
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 5-6 jaj
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 ugotowana marchewka
- pęczek szczypiorku
- 15 dag zacierki
- 4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych
- 10-15 dag sera żółtego
- sól, pieprz
Sos
- duży jogurt naturalny
- 1/4 słoika majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- W dwóch oddzielnych garnkach w wodzie z dodatkiem soli i cukru gotujemy brokuły oraz kalafior. Warzywa nie mogą być zbyt miękkie, aby się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i dzielimy na różyczki. Pozostałe składniki rozdrabniamy do oddzielnych naczyń: gotowane jaja, marchew i ogórki kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce o grubych ostrzach, Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Zacierkę gotujemy tak jak makaron. Jeśli nie mamy gotowej możemy sami zagnieść ciasto makaronowe, z mąki, wody i jajka, a następnie skubać małe kawałki ciasta i wrzucać na wrzątek. Możemy też wykorzystać gotowy dość drobny makaron, ugotowany al dente.
- Przygotowujemy sos z jogurtu, majonezu i przypraw. Sałatkę w misie układamy warstwami nie mieszając. Na dnie kładziemy warstwę brokułów, na nie kolejno jajka, ogórki, porcję sosu, kalafior, marchewkę, zacierkę, znów porcję sosu, fasolkę, szczypiorek, kukurydzę, ser i pozostały sos.

Sałatka warstwowa z zacierką (Brokułowo-kalafiorowa)
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym