Poleć znajomym

Sałatka warstwowa z zacierką (Brokułowo-kalafiorowa)

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 5-6 jaj
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 ugotowana marchewka
  • pęczek szczypiorku
  • 15 dag zacierki
  • 4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych
  • 10-15 dag sera żółtego
  • sól, pieprz

Sos

  • duży jogurt naturalny
  • 1/4 słoika majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • W dwóch oddzielnych garnkach w wodzie z dodatkiem soli i cukru gotujemy brokuły oraz kalafior. Warzywa nie mogą być zbyt miękkie, aby się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i dzielimy na różyczki. Pozostałe składniki rozdrabniamy do oddzielnych naczyń: gotowane jaja, marchew i ogórki kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce o grubych ostrzach, Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Zacierkę gotujemy tak jak makaron. Jeśli nie mamy gotowej możemy sami zagnieść ciasto makaronowe, z mąki, wody i jajka, a następnie skubać małe kawałki ciasta i wrzucać na wrzątek. Możemy też wykorzystać gotowy dość drobny makaron, ugotowany al dente.
  • Przygotowujemy sos z jogurtu, majonezu i przypraw. Sałatkę w misie układamy warstwami nie mieszając. Na dnie kładziemy warstwę brokułów, na nie kolejno jajka, ogórki, porcję sosu, kalafior, marchewkę, zacierkę, znów porcję sosu, fasolkę, szczypiorek, kukurydzę, ser i pozostały sos.

Sałatka warstwowa z zacierką (Brokułowo-kalafiorowa)

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Komentarze