Sałatka śledziowa
Składniki
- 0,5 kg filetów matiasów
- 10 dag sera żółtego
- 1 por lub cebula
- 1 duże winne jabłko
- 3 ogórki kiszone (niekoniecznie)
- kilka łyżek majonezu
- pieprz
Sposób przygotowania
- Solone płaty śledziowe zalewamy wodą i moczymy około 2 godzin. Wodę odlewamy, a filety osuszamy. Kroimy je w drobną kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na grubej tarce. Por kroimy w kostkę, zasypujemy lekko solą i pozostawiamy aż puści sok, który odciskamy. Ser ścieramy na grubej tarce.
- Do miski wkładamy śledzie, starte jabłka, ser i por odciśnięty z soku. Możemy również dodać kiszone ogórki, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Sałatka śledziowa
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym