Poleć znajomym

Sałatka śledziowa

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 0,5 kg filetów matiasów
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 por lub cebula
  • 1 duże winne jabłko
  • 3 ogórki kiszone (niekoniecznie)
  • kilka łyżek majonezu
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Solone płaty śledziowe zalewamy wodą i moczymy około 2 godzin. Wodę odlewamy, a filety osuszamy. Kroimy je w drobną kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na grubej tarce. Por kroimy w kostkę, zasypujemy lekko solą i pozostawiamy aż puści sok, który odciskamy. Ser ścieramy na grubej tarce.
  • Do miski wkładamy śledzie, starte jabłka, ser i por odciśnięty z soku. Możemy również dodać kiszone ogórki, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Sałatka śledziowa

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Sałatka śledziowa na zielono

    Sałatka śledziowa na zielono

    5-6 filetów śledziowych (matjasów) 1-2 winne jabłka 1 cebula puszka groszku 1 por mały pojemnik jogurtu naturalnego 2 duże łyżki gęstej śmietany sól, Więcej »

  • Sałatka śledziowa z patisonami

    Sałatka śledziowa z patisonami

    4-5 płatów matiasów 1 cebula marynowane patisony (słoik) 4 jajka 1 mały słoik marynowanych grzybków pęczek szczypiorku 4-5 łyżek gęstej śmietany sól, Więcej »

  • Grillowe sałatki

    Grillowe sałatki

    Sałatka I Składniki: po 1 puszce kukurydzy, groszku fasolki czerwonej kiełki 2 cebule 5 jaj majonez Sałatka II Składniki: brokół kalafior 2 pomidory ... Więcej »

  • Lekkie sałatki

    Lekkie sałatki

    Sałatka z ogórka i brzoskwini Składniki: 4 porcje, czas przygotowania: 15 min. 1 ogórek 3 świeże brzoskwinie i 1 łyżeczka syropu lub soku z brzoskwini 2 grillowane skrzydełka ... Więcej »

Komentarze