Sałatka śledziowa na zielono
Składniki
- 5-6 filetów śledziowych (matjasów)
- 1-2 winne jabłka
- 1 cebula
- puszka groszku
- 1 por
- mały pojemnik jogurtu naturalnego
- 2 duże łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Jabłka, cebulę i por obieramy. Cebulę kroimy w kosteczkę i zalewamy wrzątkiem na chwilę, aby straciła goryczkę. Por kroimy w półkrążki, przesypujemy odrobiną soli i odstawiamy. Solone śledzie moczymy w czystej wodzie około 2 do 3 godzin. Każdy płat kroimy w kostkę średniej wielkości. Jabłka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do miski wkładamy pokrojone śledzie, dodajemy cebulę odsączoną z wody, jabłka i odciśniętego z soku pora. Wsypujemy odsączony z zalewy groszek. Śmietanę mieszamy z jogurtem, a następnie dodajemy do sałatki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem zależnie od tego, co lubimy.

Sałatka śledziowa na zielono
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Sałatka śledziowa na zielono
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym