Poleć znajomym

Rogaliki z marmoladą

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag smalcu
  • 1/4 l śmietany
  • szczypta soli
  • marmolada
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Przygotowanie: Mąkę i sól wykładamy na stolnicę, dodajemy smalec oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wilgotność i plastyczność regulujemy śmietaną. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm.
  • Wykrawamy kwadraty, na każdy nakładamy łyżeczką marmoladę i formujemy rogale, zakładając przeciwległe rogi i wyginając w półksiężyc. Możemy tez formować pierożki z kwadratów lub kółek. Pieczemy około 20 minut na złoto w temperaturze 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.

Rogaliki z marmoladą

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Rogaliki orzechowe

    Rogaliki orzechowe

    20 dag mąki 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 dag mielonych orzechów 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Więcej »

  • Pączki

    Pączki

    1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 3/4 kostki margaryny 15 dag cukru 8 żółtek 1 szkl. mleka (ok.) 1łyżeczka soli 1/4 szkl. spirytusu tłuszcz do smażenia ... Więcej »

  • Nieprawidłowe napięcie mięśniowe

    Nieprawidłowe napięcie mięśniowe

    Noworodek po porodzie badany jest między innymi przez neonatologa. Jego stan ocenia się w skali Apgar, a jednym ze wskaźników tej skali jest ocena napięcia nerwowego. Lekarz w razie ... Więcej »

  • Co możesz zjeść przed porodem

    Co możesz zjeść przed porodem

    Położne i lekarze zalecają, by nic nie jeść przed porodem, aby uniknąć mdłości wymiotów, gdy zajdzie konieczność cesarskiego cięcia. Nie oszukujmy się jednak. Przed tak wielkim ... Więcej »

Komentarze