Poleć znajomym

Rajska rolada z galaretką

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Biszkopt orzechowy

  • 8 jaj
  • 25 dag mielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłkowa rolada

  • 5 dużych jabłek
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 2 galaretki
  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 kostki tłuszczu (masło+margaryna)

Polewa czekoladowa

  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany

Sposób wykonania

  • Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywno w misce, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a kiedy ten się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, tartą bułka i orzechami, a następnie delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 24x42cm w temperaturze175 stopni około 30 minut. Zimne przekrawamy na dwa blaty. Można tez podzielić składniki i upiec dwa oddzielne placki.

  • Rolada jabłkowa: Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce. Blaszkę 24x42cm natłuszczamy, wykładamy pergaminem i znów natłuszczamy. Na pergamin wykładamy równą warstwą jabłka. Białka ubijamy na pianę z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na jabłka.

  • Pieczemy 25 minut w temperaturze 175 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto wykładamy na ścierkę, zdejmujemy papier a biszkopt ciasno zwijamy w roladę, jabłkami do wewnątrz. Pozostawiamy do wystudzenia. Zimną kroimy na równe plastry o grubości około 2 cm.

  • Krem: Przygotowujemy dwie galaretki według przepisu, używając nieco mniej wody, aby były ścisłe. Zostawiamy do stężenia a następnie kroimy na drobną kostkę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki i powoli wlewamy ciepłe mleko. Doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia, a następnie budyń studzimy. Miękki tłuszcz ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyniu i pokrojoną galaretkę. Wszystko lekko mieszamy.

  • Polewa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie a następnie studzimy. Margarynę, cukier, kakao oraz żelatynę wkładamy do garnka i rozpuszczamy na ogniu mieszając. Pilnujemy, aby masa się nie zagotowała. Odstawiamy z ognia, studzimy a następnie dodajemy śmietanę i mieszamy.

  • Przekładanie: Na talerzu lub deseczce układamy placek biszkoptu orzechowego. Pokrywamy go połowa kremu, na którym układamy ciasno, jeden przy drugim krążki rolady. Przykrywamy ją drugą warstwą kremu. Na wierzchu układamy drugi blat ciasta orzechowego. Powierzchnię ciasta ozdabiamy polewą czekoladową.

Rajska rolada z galaretką

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Strucla z makiem

    Strucla z makiem

    Składniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 10 dag cukru 250 ml mleka 15 dag masła 3 jajka Masa makowa: 0,5 kg maku 15 dag cukru 15 dag masła cukier ... Więcej »

  • Zawijany makowiec

    Zawijany makowiec

    Ciasto - składniki: 75 dag mąki 1,5 kostki margaryny 8 dag drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru ... Więcej »

  • Ciasto słodka piramida

    Ciasto słodka piramida

    Ciasto makowe 8 jajek szklanka mąki szklanka cukru szklanka suchego maku 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe 5 jajek 10 dag ... Więcej »

  • Tort z truskawkami

    Tort z truskawkami

    Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra śmietany kremówki 1 ... Więcej »

Komentarze