Przepis na biszkopt
Składniki
- 8 dużych jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 30 dag mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i wkładamy do dużej misy. Ubijamy sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Kiedy piana jest sztywna, łączymy powoli z pojedynczymi żółtkami nadal ubijając aż masa będzie bardzo gęsta.
Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sito. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąki z proszkiem oraz olej i delikatnie mieszamy, aby masa nie opadła. Pieczenie: Blaszkę 24x42cm wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze 175 stopni około 30 minut, kontrolując stan ciasta. Nie otwieramy piekarnika, bowiem zimno może spowodować opadnięcie ciasta. Biszkopt jest gotowy, gdy odstaje od brzegów blaszki. Ciasto wyjmujemy z formy i studzimy układając papierem do góry.
Poleć znajomym