Poleć znajomym

Przepis na biszkopt

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 8 dużych jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 dag mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i wkładamy do dużej misy. Ubijamy sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Kiedy piana jest sztywna, łączymy powoli z pojedynczymi żółtkami nadal ubijając aż masa będzie bardzo gęsta.

Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sito. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąki z proszkiem oraz olej i delikatnie mieszamy, aby masa nie opadła. Pieczenie: Blaszkę 24x42cm wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze 175 stopni około 30 minut, kontrolując stan ciasta. Nie otwieramy piekarnika, bowiem zimno może spowodować opadnięcie ciasta. Biszkopt jest gotowy, gdy odstaje od brzegów blaszki. Ciasto wyjmujemy z formy i studzimy układając papierem do góry.

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Przepisy dla alergików

    Przepisy dla alergików

    Coraz więcej dzieci boryka się z problemem alergii pokarmowej i musi być na specjalnej diecie. Oto kilka pomysłów na smaczne dania, które będziecie mogły przygotować swoim pociechom. Bez ... Więcej »

  • Przepis na łatwą i szybką kremówkę

    Przepis na łatwą i szybką kremówkę

    Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany Składniki na krem: 1 litr mleka 2 paczki cukru waniliowego 7 ... Więcej »

  • 15 mitów na temat ciąży

    15 mitów na temat ciąży

    Ciąża z definicji to stan błogosławiony, ale nie oznacza to wcale, że przyszłe mamy ogarnia niczym niezakłócony błogostan. Garść babcinych przesądów i szczypta mądrości z grubo ... Więcej »

  • Kreatywna mama: Świąteczne słodkości dla dzieci

    Kreatywna mama: Świąteczne słodkości dla dzieci

    Święta i słodycze naturalnie idą w parze, ale jest tyle wspaniałych pomysłów na zabawne łakocie, że warto swojemu maluchowi przygotować coś specjalnego. Więcej »

Komentarze