Poleć znajomym

Placek ze śliwkami z bezą

Autor: , 14 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (4) »

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 5 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

  • Ciasto: Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru na gładką puszystą masę. Kiedy są gęste i zwiększą swoja objętość dodajemy śmietanę, a po połączeniu składników wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  • Blaszkę 24 x 40 cm natłuszczamy, wykładamy do niej przygotowane ciasto. Pokrywamy je warstwą połówek śliwek układając je skórką do ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na 20 minut. W tym czasie na sztywno ubijamy białka ze szklanką cukru, pianę wykładamy na placek i zapiekamy jeszcze 25 minut. Do piany możemy dodać wiórki kokosowe.

Placek ze śliwkami z bezą

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Kruchy placek ze śliwkami

    Kruchy placek ze śliwkami

    Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na pianę: 5 białek 1 szklanka ... Więcej »

  • Ciasto ze śliwkami i budyniem

    Ciasto ze śliwkami i budyniem

    1 kg śliwek lub innych owoców 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do ... Więcej »

  • Problemy ze snem w ciąży

    Problemy ze snem w ciąży

    Problemy ze snem w ciąży można potraktować jako wstępne przygotowanie do bezsennych nocy, kiedy to już pojawi się dzidziuś. Jednak dla kobiety, która wciągu dnia pracuje, a w dodatku coraz ... Więcej »

  • Ciasto z chałwą i bezami

    Ciasto z chałwą i bezami

    Składniki na biszkopt: 8 jajek 1 i 1/2 szkl. cukru 25 dag mąki wymieszanej z 5 dag kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa z chałwą: 20 dag chałwy 4 żółtka 1/2 szkl. Więcej »

Komentarze

  1. bogusia (Gość) 23 sierpnia 2013, 18:11

    myli mnie bo raz piszesz make a potem make ziemniaczana .

  2. podpisHania (Gość) 9 września 2013, 11:06

    komentarz*Wlasnie ,tez nad tym mysle ,,,,, jaka w koncu maka? Zwykla czy ziemniaczana ?? ??

  3. Natalia Meler 9 grudnia 2013, 16:17

    maka pszenna, wkradł się błąd - przepraszamy

  4. jola (Gość) 6 sierpnia 2016, 13:18

    a co z margaryna