Placek ze śliwkami z bezą
Składniki
- 1 kg śliwek
- 5 jajek
- 20 dag margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania
- Ciasto: Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru na gładką puszystą masę. Kiedy są gęste i zwiększą swoja objętość dodajemy śmietanę, a po połączeniu składników wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
- Blaszkę 24 x 40 cm natłuszczamy, wykładamy do niej przygotowane ciasto. Pokrywamy je warstwą połówek śliwek układając je skórką do ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na 20 minut. W tym czasie na sztywno ubijamy białka ze szklanką cukru, pianę wykładamy na placek i zapiekamy jeszcze 25 minut. Do piany możemy dodać wiórki kokosowe.

Placek ze śliwkami z bezą
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym