Placek z jabłkami i budyniem
Składniki
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru cukru
- 15 dag margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Dodatki
- 3 budynie
- 1,2 l mleka
- 1.5 - 2 kg jabłek
Sposób wykonania
- Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto wykładamy na stół i siekamy nożem, aż do połączenia składników, a następnie zagniatamy. Trzecią cześć ciasta odkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto wykładamy do natłuszczonej wcześniej foremki o wymiarach 24x42cm. Podpiekamy na złoto około 15 minut.
- Nadzienie: Jabłka obieramy, grubo ścieramy albo kroimy na kawałki. Prażymy na jednolity mus dodając pod koniec wanilię i cynamon. Jabłka wykładamy na ciasto. Budyń gotujemy według przepisu i wylewamy na powierzchnie jabłek. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ostatnią część schłodzonego ciasta. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni.

Placek z jabłkami i budyniem
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym