Poleć znajomym

Placek królewski

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Upiec biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek maki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto I

  • 25 dag orzechów mielonych
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia -łyżka bułki tartej

Ciasto II

  • 25 dag maku
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 15 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

  • Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Kiedy piana jest gotow2a dodajemy po jednym żółtku i ciągle ubijając wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy. Pieczemy w blaszce 24x42cm wyłożonej papierem około 25 minut w temperaturze 175 stopni.

  • Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Żółtka mieszamy widelcem, aby stanowiły jednorodny płyn, dodajemy do piany, a następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, tartą bulkę i orzechy. Pieczemy placek w foremce od biszkoptu.

  • Ciasto makowe: Mak zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy na sicie przez szmatkę i mielimy przez maszynkę. Białka ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy porcjami mak, proszek do pieczenia, tarta bułkę, a na koniec pianę z białek. Pieczemy placek w formie od biszkoptu.

  • Masa owocowa: 6 całych obranych jabłek i trzy pomarańcze ze skórą kroimy w drobną kostkę, dodajemy 2 łyżki cukru i smażymy. Po przestudzeniu mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy również zmielone orzechy (20 dag) i znów smażymy. Kostkę masła ucieramy na gładką masę z 3 łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym i przesmażonymi, ostudzonymi owocami.

  • Masa maślana: 3 żółtka rozmącamy widelcem, dodajemy 3 łyżki śmietany i mieszając gotujemy. Pozostawiamy do ostudzenia, a w tym czasie ucieramy na puch dwie kostki masła z 3 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Kiedy masło jest gładkie dodajemy po łyżce śmietanę z jajkami, a następnie sok z połowy cytryny i kieliszek spirytusu.

  • Przekładanie: na talerzu układamy placek makowy. Wykładamy na niego masę owocową, przykrywamy biszkoptem. Ciasto smarujemy masa maślaną i układamy placek orzechowy. Wierzch możemy polać polewą i posypać migdałami.

Placek królewski

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Placek ze śliwkami z bezą

    Placek ze śliwkami z bezą

    1 kg śliwek 5 jajek 20 dag margaryny 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 5 łyżek gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Więcej »

  • Kruchy placek ze śliwkami

    Kruchy placek ze śliwkami

    Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na pianę: 5 białek 1 szklanka ... Więcej »

  • Kruchy placek z owocami i pianką

    Kruchy placek z owocami i pianką

    Składniki 60 dag mąki 30 dag tłuszczu 20 dag cukru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki kakao Dodatki dżem owocowy owoce Piana ... Więcej »

  • Placek z jabłkami i budyniem

    Placek z jabłkami i budyniem

    Składniki: 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru cukru 15 dag margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatki 3 budynie 1,2 l mleka ... Więcej »

Komentarze