Poleć znajomym

Orzechowiec

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Ciasto

  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łaskie łyżeczki mleka

Masa orzechowa

  • 30 dag orzechów włoskich
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki miodu

Krem

  • 1 kostka masła
  • 2/3 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżeczki gorącej wody
  • 2-3 łyżeczki kawy marago

Sposób wykonania

  • Ciasto: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wysypujemy na stół i mieszamy. Wykładamy zimną margarynę i wszystkie składniki siekamy nożem aż do połączenia. Sodę rozpuszczamy w mleku, a miód podgrzewamy, aby był płynny. Jajka, miód i rozpuszczoną sodę dodajemy do ciasta i zagniatamy na jednolita masę.

  • Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki. Drugą wałkujemy podsypując mąką. Blaszkę 24x42cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Pieczemy na złoto w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia to około 15 minut.

  • Warstwa orzechowa: Masło rozpuszczamy w naczyniu na ogniu. Dodajemy miód, cukier i orzechy pokrojone w duże kawałki, dokładnie mieszamy. Foremkę od ciasta natłuszczoną i wyścielona papierem wykładamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Wierzch smarujemy orzechami z masłem i miodem. Pieczemy około 20 minut.

  • Krem: Budyń gotujemy według przepisu, ale w całej ilości mleka, aby był nieco rzadszy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy w naczyniu na gładką jednolita masę. Dodajemy po łyżce budyniu oraz rozpuszczoną w 3 łyżeczkach wody kawę. Oba placki łączymy ze sobą za pomocą kremu kawowego. Kremem smarujemy tez wierzch ciasta.

Orzechowiec

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Komentarze