Poleć znajomym

Muffiny czekoladowe

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 150 g masła
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 1 strąk wanilii
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g cukru
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • polewa biała i czarna

Sposób wykonania

  • Przygotowanie: Przygotowujemy dwa naczynia, z których jedno mieści się w drugim. Masło i połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do mniejszego naczynia, które umieszczamy w kąpieli wodnej i stawiamy na ogniu. Podgrzewając rozpuszczamy czekoladę oraz masło.

  • Jajka ubijamy mikserem na sztywno z dodatkiem cukru. Do gęstej puszystej masy dodajemy sól i miąższ wybrany z laski wanilii (ewentualnie cukier waniliowy). Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy schłodzoną, ale jeszcze płynną masę czekoladową.

  • Pieczenie: Formę do muffinek przeznaczona na 12 babeczek smarujemy tłuszczem. Napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 175 stopni, pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy z foremek po lekkim przestudzeniu. Dekorujemy polewą.

Muffiny czekoladowe

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Muffiny z brzoskwiniami

    Muffiny z brzoskwiniami

    250 g brzoskwiń z puszki 100 g płatków owsianych 275 ml maślanki 150 g mąki 50 g płatków migdałowych 40 g wiórków czekoladowych 2 łyżeczki proszku do ... Więcej »

  • Ciasto rodzynkowo-czekoladowe

    Ciasto rodzynkowo-czekoladowe

    Biszkopt: 8 jaj 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie czekoladowe 1/2 l + 1/4 szklanki mleka 1/2 ... Więcej »

  • Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Ciasto kruche 25 dag maki pszennej 15 dag cukru pudru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Dodatki około 1,5-2kg jabłek 1 litr ... Więcej »

  • Ciasto słodka piramida

    Ciasto słodka piramida

    Ciasto makowe 8 jajek szklanka mąki szklanka cukru szklanka suchego maku 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe 5 jajek 10 dag ... Więcej »

Komentarze