Poleć znajomym

Migdałowiec z krówką

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Masa migdałowa

  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 30 dag płatków migdałowych

Masa śmietanowa I

  • 1/2 litra śmietany 36% (ew.30%)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku (nie koniecznie)
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Masa śmietanowa II

  • 1/2 litra śmietany 36% (ew. 30%)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatki

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • kilka kostek czekolady do dekoracji
  • 1 puszka masy krówkowej

Sposób wykonania

  • Biszkopt: Białka i cukier ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Przez sito wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, wlewamy olej i delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.

  • Blaszkę o wymiarach 24x42cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika, który wcześniej powinien być nagrzany do temperatury 175 stopni. Pieczemy 20-25 minut.

  • Masa migdałowa: Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy miód, cukier i masło, mieszamy, a następnie podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy mleko jest gorące wsypujemy migdały. Smażymy około 2-3 minut. Masa łatwo się przypala, wiec trzeba stale ją mieszać. Trzymamy masę w cieple, bo schłodzona zestala się i nie daje smarować.

  • Masa śmietanowa I: Śmietanę kremówkę dobrze schładzamy, ubijamy na sztywno, ewentualnie dodając cukier puder. Pod koniec ubijania wlewamy powoli rozpuszczona i schłodzona lekko żelatynę.

  • Masa śmietanowa II: Kremówkę schładzamy i zimną ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier wymieszany z kakao. Wolną strużką wlewamy rozpuszczoną żelatynę nie przerywając ubijania.

  • Przekładanie: Placek biszkoptowy układamy na podstawce do ciasta albo płaskim talerzu. Smarujemy masą krówkową z puszki, na wierzch wykładamy lekko ciepłą masę migdałową, wyrównujemy powierzchnię i schładzamy. Kiedy masa jest zimna wykładamy masę śmietanową I. Powierzchnię przykrywamy okrągłymi biszkoptami i wykładamy drugą masę śmietanową. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Migdałowiec z krówką

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Ciasto Snikers z krówką

    Ciasto Snikers z krówką

    Ciasto I - Składniki: 8 jaj 6 łyżek mąki pszennej 2,5 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II - Składniki: 5 białek 1/2 ... Więcej »

  • Krówka na krakersach

    Krówka na krakersach

    1 litr mleka 3 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru 1/2 litra śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag ... Więcej »

  • Krówka orzechowa

    Krówka orzechowa

    Składniki na ciasto: 1 szklanka cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6-7 łyżek dżemu (najlepsze są powidła) Krem ... Więcej »

  • Ciekawe miejsca w Polsce na wakacje z dzieckiem

    Ciekawe miejsca w Polsce na wakacje z dzieckiem

    Nie trzeba wyjeżdżać za granicę, aby zapewnić maluchowi wspaniałą wakacyjną rozrywkę. W Polsce zjedziecie wiele ciekawych miejsc, które spodobają się twojemu dziecku. Więcej »

Komentarze