Migdałowiec z krówką
Składniki
Składniki na biszkopt
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- 15 dag mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Masa migdałowa
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka
- 30 dag płatków migdałowych
Masa śmietanowa I
- 1/2 litra śmietany 36% (ew.30%)
- 3 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do smaku (nie koniecznie)
- 1/4 szklanki gorącej wody
Masa śmietanowa II
- 1/2 litra śmietany 36% (ew. 30%)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Dodatki
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- kilka kostek czekolady do dekoracji
- 1 puszka masy krówkowej
Sposób wykonania
-
Biszkopt: Białka i cukier ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Przez sito wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, wlewamy olej i delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.
-
Blaszkę o wymiarach 24x42cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika, który wcześniej powinien być nagrzany do temperatury 175 stopni. Pieczemy 20-25 minut.
-
Masa migdałowa: Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy miód, cukier i masło, mieszamy, a następnie podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy mleko jest gorące wsypujemy migdały. Smażymy około 2-3 minut. Masa łatwo się przypala, wiec trzeba stale ją mieszać. Trzymamy masę w cieple, bo schłodzona zestala się i nie daje smarować.
-
Masa śmietanowa I: Śmietanę kremówkę dobrze schładzamy, ubijamy na sztywno, ewentualnie dodając cukier puder. Pod koniec ubijania wlewamy powoli rozpuszczona i schłodzona lekko żelatynę.
-
Masa śmietanowa II: Kremówkę schładzamy i zimną ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier wymieszany z kakao. Wolną strużką wlewamy rozpuszczoną żelatynę nie przerywając ubijania.
-
Przekładanie: Placek biszkoptowy układamy na podstawce do ciasta albo płaskim talerzu. Smarujemy masą krówkową z puszki, na wierzch wykładamy lekko ciepłą masę migdałową, wyrównujemy powierzchnię i schładzamy. Kiedy masa jest zimna wykładamy masę śmietanową I. Powierzchnię przykrywamy okrągłymi biszkoptami i wykładamy drugą masę śmietanową. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Migdałowiec z krówką
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym