Poleć znajomym

Mazurek makowo-biszkoptowy

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Ciasto makowe

  • 25 dag maku
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto biszkoptowe

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa

  • 15 dag zmielonych orzechów
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka

Sposób wykonania

  • Ciasto makowe: Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, następnie odcedzamy na sicie przez gęstą szmatkę, osuszamy i mielimy przez maszynkę trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę. Po łyżce dodajemy zmielony mak, proszek do pieczenia oraz orzechy.

  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do blaszki 24x42cm, wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 175 stopni, aż na powierzchni pojawi się zapieczona skorupka.

  • Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wylewamy na podpieczony placek makowy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na złoto około 20 minut.

  • Po upieczeniu ciasto zostawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie jeszcze ciepły wyjmujemy za pomocą tacy albo dużej, sztywnej tektury. Ciasto biszkoptowe ma być na spodzie, dlatego placek trzeba odwrócić. Z ciepłego ciasta zdejmujemy papier i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch pokrywamy masą orzechową.

  • Masa orzechowa: Mleko gotujemy i gorącym zalewamy orzechy. Po wystudzeniu odcedzamy i dokładnie odsączamy. Miękkie masło ucieramy na gładko, dodajemy cukier, a kiedy oba składniki się połączą wsypujemy zaparzone orzechy. Dodajemy (opcjonalnie) kieliszek spirytusu. Kremem smarujemy makową powierzchnię. Polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.

Mazurek makowo-biszkoptowy

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Komentarze