Poleć znajomym

Makowiec z prażonymi jabłkami

Autor: , 14 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Ciasto makowe - składniki:

  • 8 jaj
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag płynnego miodu
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 30 dag maku
  • 4 łyżki mąki (płaskie)
  • 1łyżeczka sody

Ciasto białe - składniki:

  • szklanka białek
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa - składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki czerwone (lub dowolne)
  • 1 łyżka masła

Krem - składniki:

  • 6 żółtek
  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 kostki masła i margaryny (pół na pół)
  • cukier waniliowy

Sposób wykonania

  • Ciasto makowe: Mak zalewamy w garnuszku wrzącym mlekiem i odstawiamy na noc. Rano odcedzamy go przez szmatkę, a odsączony trzykrotnie mielimy przez maszynkę. Miękką margarynę ucieramy na puch z dodatkiem cukru, a po chwili również żółtek. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy miód, mąkę z sodą, kakao i mielony mak. Na końcu ubijamy piane z białek, łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy.
  • Natłuszczamy dwie blaszki 24x40cm, ciasto wylewamy po połowie do foremek i pieczemy dwa placki w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Jeśli mamy tylko jedną blaszkę dzielimy makową masę i białka na połowę, dodajemy pianę z białek tylko do jednej części, a drugą dopiero przed samym pieczeniem.
  • Ciasto białe: Szklankę białek jaj wlewamy do miski i ubijamy aż powstanie sztywna piana. Pod koniec wsypujemy powoli cukier, a kiedy piana jest jednolita dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a na końcu wlewamy ocet. Pieczemy w natłuszczonej blaszce od ciasta makowego około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Masa jabłkowa: Masło roztapiamy w garnuszku. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy jabłka do masła i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec wsypujemy suche galaretki i podgrzewamy mieszając aż się rozpuszczą. Studzimy.
  • Krem: Mleko dzielimy na pół. Jedną połowę gotujemy z cukrem i wanilią, a w drugiej roztrzepujemy mąki i żółtka. Kiedy mleko zagotuje się wlewamy roztwór intensywnie mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy z ognia i studzimy. Masło z margaryną ucieramy w misie na puszysta masę. Po łyżce dodajemy zimny budyń i ucieramy aż masa będzie jednolita.
  • Przekładanie: Jeden płat ciasta makowego układamy na deseczce. Smarujemy połowa kremu, przykrywamy białym plackiem. Wykładamy przestudzoną masę jabłkową i wstawiamy na trochę do lodówki, aby zesztywniała. Powierzchnie masy przykrywamy reszta kremu i drugim plackiem makowym, a następnie polewamy polewą czekoladową.
  • Polewa: Margarynę i mleko lub śmietanę podgrzewamy w garnuszku. Dodajemy cukier wymieszany z kakao. Podgrzewamy aż masa stanie się jednolita a tłuszcz rozpuści. Gorącą polewamy ciasto.

Makowiec z prażonymi jabłkami

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Ciasteczka serowe

    Ciasteczka serowe

    25 dag sera białego zmielonego 25 dag margaryny 25 dag mąki marmolada (mogą być również prażone jabłka) łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Więcej »

  • Zawijany makowiec

    Zawijany makowiec

    Ciasto - składniki: 75 dag mąki 1,5 kostki margaryny 8 dag drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru ... Więcej »

  • Placek z jabłkami i budyniem

    Placek z jabłkami i budyniem

    Składniki: 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru cukru 15 dag margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatki 3 budynie 1,2 l mleka ... Więcej »

  • Ciasto kolorowe z jabłkami

    Ciasto kolorowe z jabłkami

    Składniki na kruche ciasto 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 20 dag cukru pudru 1/3 łyżeczki amoniaku (ewentualnie sody) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek ... Więcej »

Komentarze