Poleć znajomym

Makaron z brokułami

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • paczka makaronu
  • brokuły (mogą być mrożone)
  • 35 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • W dużym garnku gotujemy wodę. Kiedy wrze wsypujemy sól i wrzucamy makaron, gotując go al dente. Kluski nie mogą być zbyt miękkie, aby nie rozpadały się w sałatce. Najlepsze są do tego celu rurki, albo grube muszelki. Gotowy makaron odcedzamy, przelewamy zimna wodą, aby wypłukać mąkę i przekładamy do miski.
  • Brokuły wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na sicie, przepłukujemy zimną woda dla zachowania koloru, przekładamy na talerz i gnieciemy widelcem. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę, pilnując, aby się nie zrumieniła. Wsypujemy umyte i starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Smażymy do miękkości. Brokuły, pieczarki i cebulę przekładamy do makaronu, doprawiamy pieprzem i solą.

Makaron z brokułami

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze