Krucha szarlotka
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 4 żółtka
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag cukru
- 20 dag margaryny
- śmietana ok. 2-3 łyżki
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1,5 kg jabłek
- 4 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania
-
Ciasto: Mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, mieszamy na stolnicy lub blacie stołu. Wykładamy zimną margarynę, dodajemy żółtka, śmietanę i wszystkie składniki siekamy nożem aż się ze sobą połączą. Zagniatamy ręka elastyczne, gładkie ciasto. Gęstość ciasta regulujemy ilością śmietany. Możemy jej dodać więcej, jeśli masa jest zbyt sucha.
-
Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce. Połowę ciasta wykładamy do blaszki o wymiarach 24x42cm. Powierzchnię posypujemy tarta bułką i wykładamy warstwę jabłek. Ich powierzchnię posypujemy cynamonem. Druga połowę ciasta rozwałkowujemy i przenosimy nawiniętą na wałek.
-
Pieczenie: Jeśli ciasto się przykleja podsypujemy mąką. Po ułożeniu w foremce wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Przed wyłożeniem jabłek możemy tez podpiec dolną część ciasta, co ma spore znaczenie, jeśli jabłka są bardzo soczyste.

Krucha szarlotka
Czas pieczenia: Czas przygotowania:
Poleć znajomym