Poleć znajomym

Krucha szarlotka

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • śmietana ok. 2-3 łyżki
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania

  • Ciasto: Mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, mieszamy na stolnicy lub blacie stołu. Wykładamy zimną margarynę, dodajemy żółtka, śmietanę i wszystkie składniki siekamy nożem aż się ze sobą połączą. Zagniatamy ręka elastyczne, gładkie ciasto. Gęstość ciasta regulujemy ilością śmietany. Możemy jej dodać więcej, jeśli masa jest zbyt sucha.

  • Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce. Połowę ciasta wykładamy do blaszki o wymiarach 24x42cm. Powierzchnię posypujemy tarta bułką i wykładamy warstwę jabłek. Ich powierzchnię posypujemy cynamonem. Druga połowę ciasta rozwałkowujemy i przenosimy nawiniętą na wałek.

  • Pieczenie: Jeśli ciasto się przykleja podsypujemy mąką. Po ułożeniu w foremce wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Przed wyłożeniem jabłek możemy tez podpiec dolną część ciasta, co ma spore znaczenie, jeśli jabłka są bardzo soczyste.

Krucha szarlotka

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Szarlotka krucho-drożdżowa

    Szarlotka krucho-drożdżowa

    40 dag mąki kostka margaryny 5 dag drożdży 3 jajka 2 łyżki gęstej śmietany ok. 2 kg jabłek 1łyżka cukru, szczypta soli, cynamon cukier puder do posypania Więcej »

  • Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Ciasto kruche 25 dag maki pszennej 15 dag cukru pudru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Dodatki około 1,5-2kg jabłek 1 litr ... Więcej »

  • Majówka z dzieckiem

    Majówka z dzieckiem

    Gdy za oknem słoneczna pogoda, nie marnujmy czasu w domu. Zabierzmy naszego smyka na majówkę w plener. W końcu on także ma wtedy wolne. Więcej »

  • Szarlotka bez jajek i cukru

    Szarlotka bez jajek i cukru

    3,5 szklanki mąki serek waniliowy (400-450g) 1,5 kostki margaryny cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta do posypania ciasta przed pieczeniem ... Więcej »

Komentarze