Poleć znajomym

Krówka orzechowa

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-7 łyżek dżemu (najlepsze są powidła)

Krem I:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła

Krem II:

  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag orzechów
  • 1 szklanka śmietany 30%

Sposób wykonania

  • Ciasto: Mąkę wysypujemy na stół, dodajemy zimny tłuszcz i siekamy dokładnie nożem. Dodajemy cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ręka gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną i drugą rozwałkowujemy dość cienko, układamy na blachach i pieczemy na złoto w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu oba placki skleić dżemem.

  • Krem budyniowy: Z mleka odlewamy pół szklanki. Rozprowadzamy w nim obie mąki i cukier waniliowy. Resztę mleka gotujemy z cukrem i przyrządzamy budyń jak z tradycyjnego przepisu, wlewając mączną zawiesinę. Masło ucieramy ma miękki puch. Łyżką wkładamy je do jeszcze ciepłego budyniu i dokładnie mieszamy. Wylewamy na gorące ciasto.

  • Krem śmietanowy: Śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Mieszamy, aby kajmak się nie przypalił. Pod koniec dodajemy orzechy i łyżkę wody, a następnie gotową masę wylewamy na ciasto i budyń. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami. Zostawiamy w chłodzie do zastygnięcia.

Krówka orzechowa

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Podobne artykuły:

  • Ciasto Snikers z krówką

    Ciasto Snikers z krówką

    Ciasto I - Składniki: 8 jaj 6 łyżek mąki pszennej 2,5 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II - Składniki: 5 białek 1/2 ... Więcej »

  • Orzechowa impresja

    Orzechowa impresja

    Ciasto orzechowe 10 jaj 25 dag orzechów włoskich mielonych 15 dag cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka orzechowa 25 ... Więcej »

  • Krówka na krakersach

    Krówka na krakersach

    1 litr mleka 3 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru 1/2 litra śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag ... Więcej »

  • Migdałowiec z krówką

    Migdałowiec z krówką

    Składniki na biszkopt 4 jajka 10 dag cukru 15 dag mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa migdałowa 15 dag masła 15 dag cukru 2 łyżki ... Więcej »

Komentarze