Poleć znajomym

Karpatka

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła (1/2 margaryny+1/2masła)

Sposób wykonania

  • Ciasto: wodę wlewamy do garnka, wkładamy margarynę i gotujemy. Kiedy tłuszcz się rozpuści wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i trzymamy na małym ogniu około 2 minut. Odstawiamy z ognia i ubijamy mikserem dodając po jednym jajku oraz pod koniec - proszek do pieczenia.

  • Ciasto parzone dzielimy na dwie porcje. Z każdej pieczemy jeden placek rozprowadzając ciasto łyżką na płaskiej blaszce wysypanej mąką, nadając mu kształt prostokąta. Placki pieczemy w temperaturze 200 stopni na złoto około 20 minut każdy.

  • Krem: Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogiel. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i powoli wlewamy gotujące się mleko. Stawiamy na ogniu i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. Kremem przekładamy placki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Karpatka

Czas pieczenia: Czas przygotowania:

Tagi:

Komentarze