Kapusta zasmażana
Składniki
- główka młodej kapusty
- duża cebula
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 łyżki margaryny
- 2-3 łyżki mąki
- szczypiorek, sól, pieprz, papryka mielona słodka
- pęczek koperku
Sposób przygotowania
- Młodą kapustę oczyszczamy z luźnych ciemnych liści, myjemy, a następnie kroimy w dość grubą kostkę. Solimy, zalewamy woda i gotujemy około 10 minut. Boczek kroimy w kostkę. Na patelnię wykładamy margarynę. Kiedy się stopi dodajemy boczek i smażymy do wytopienia. Wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy ją do zrumienienia.
- Kiedy cebula jest rumiana zasypujemy ją mąką, smażymy do zrumienienia, a następnie mieszając rozprowadzamy wodą, na średnio gęsty sos. Po zagotowaniu dodajemy do kapusty, odcedzonej z wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Kapusta zasmażana
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym