Poleć znajomym

Filet z indyka w cieście francuskim (z lekką sałatką)

Autor: , 20 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

Składniki na 2 osoby:

  • 2 porcje filetu z indyka (jak na sznycle)
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry żółtego sera
  • sól, pieprz, czosnek
  • jajko
  • ziarna sezamu

Składniki na sałatkę:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • sos winegret:

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka wody
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
    • szczypiorek
  • Sposób wykonania

    • Mięso: Filety z indyka dokładnie myjemy i osuszamy, nacieramy je przyprawami oraz czosnkiem a następnie odstawiamy na pół godziny do lodówki. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na dwa prostokąty. Jesli robiliśmy je sami należy ciasto cienko rozwałkować. Na każdym prostokącie położyć filet, a na nim plaster sera i plaster szynki.
    • Wystające na boki kawałki ciasta kroimy w paski o szerokości półtora cm w kierunku od mięsa do krawędzi ciasta, a następnie na przemian zakładamy raz pasek z lewej strony, raz z prawej, na mięso, nieco po skosie zaplatając warkocz. Filet przenosimy na papier do pieczenia w blaszce, smarujemy powierzchnię jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15-20 min w temp. 180 stopni.
    • Sałatka: Sałatę lodową myjemy, otrzepujemy z wody i kroimy nożem na kawałki. Jeśli nie mamy sałaty lodowej i zastępujemy ją innym rodzajem, wówczas nie używamy noża, a sałatę rozdrabniamy drąc liście na kawałki palcami. Zielony ogórek myjemy i kroimy ze skórką w półplasterki. Podobnie kroimy rzodkiewki. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
    • Wodę wlewamy do kubka, dodajemy sok z cytryny, przyprawy, oliwę z oliwek i mocno wstrząsamy. Najlepiej zrobić to w zakręcanym słoiku. Dodajemy pocięty nożyczkami szczypiorek. Gotowym sosem polewamy sałatkę, delikatnie wszystko mieszając. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do fileta z indyka w cieście francuskim.

    Filet z indyka w cieście francuskim (z lekką sałatką)

    Czas przygotowania: Całkowity czas:

    Tagi:

    Podobne artykuły:

    • Lekkie sałatki

      Lekkie sałatki

      Sałatka z ogórka i brzoskwini Składniki: 4 porcje, czas przygotowania: 15 min. 1 ogórek 3 świeże brzoskwinie i 1 łyżeczka syropu lub soku z brzoskwini 2 grillowane skrzydełka ... Więcej »

    • Sałatka z rukolą i brzoskwinią

      Sałatka z rukolą i brzoskwinią

      Składniki: rukola 1/2 brzoskwini 1/2 czerwonej papryki 3-4 plasterki sera brie z zielonym pieprzem sos: 3 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 ... Więcej »

    • Ciasto kokosowo-jabłkowe

      Ciasto kokosowo-jabłkowe

      Ciasto: 4 żółtka 12 dag cukru 7 dag margaryny 12 dag mąki 2 i 1/2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru ... Więcej »

    • Schabowy z Gratin Dauphinois i zieloną sałatką

      Schabowy z Gratin Dauphinois i zieloną sałatką

      Składniki na 2 osoby: Schabowe: 2 porcje schabu na sznycle 1 jajko 1/2 łyżeczki musztardy dijon 4 łyżki parmezanu 4 łyżki bułki tartej mąka olej Sałatka: ... Więcej »

    Komentarze