Filet z indyka w cieście francuskim (z lekką sałatką)
Składniki
Składniki na 2 osoby:
- 2 porcje filetu z indyka (jak na sznycle)
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 plastry szynki
- 2 plastry żółtego sera
- sól, pieprz, czosnek
- jajko
- ziarna sezamu
Składniki na sałatkę:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
- szczypiorek
Sposób wykonania
- Mięso: Filety z indyka dokładnie myjemy i osuszamy, nacieramy je przyprawami oraz czosnkiem a następnie odstawiamy na pół godziny do lodówki. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na dwa prostokąty. Jesli robiliśmy je sami należy ciasto cienko rozwałkować. Na każdym prostokącie położyć filet, a na nim plaster sera i plaster szynki.
- Wystające na boki kawałki ciasta kroimy w paski o szerokości półtora cm w kierunku od mięsa do krawędzi ciasta, a następnie na przemian zakładamy raz pasek z lewej strony, raz z prawej, na mięso, nieco po skosie zaplatając warkocz. Filet przenosimy na papier do pieczenia w blaszce, smarujemy powierzchnię jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15-20 min w temp. 180 stopni.
- Sałatka: Sałatę lodową myjemy, otrzepujemy z wody i kroimy nożem na kawałki. Jeśli nie mamy sałaty lodowej i zastępujemy ją innym rodzajem, wówczas nie używamy noża, a sałatę rozdrabniamy drąc liście na kawałki palcami. Zielony ogórek myjemy i kroimy ze skórką w półplasterki. Podobnie kroimy rzodkiewki. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
- Wodę wlewamy do kubka, dodajemy sok z cytryny, przyprawy, oliwę z oliwek i mocno wstrząsamy. Najlepiej zrobić to w zakręcanym słoiku. Dodajemy pocięty nożyczkami szczypiorek. Gotowym sosem polewamy sałatkę, delikatnie wszystko mieszając. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do fileta z indyka w cieście francuskim.

Filet z indyka w cieście francuskim (z lekką sałatką)
Czas przygotowania: Całkowity czas:
Poleć znajomym