Poleć znajomym

Duszona marchewka

Autor: , 19 sierpnia 2013 w Przepisy, Komentarze (0) »

Składniki

  • 4-5 dużych marchewek
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • kostka bulionowa
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę jak do sosu. Marchewkę również obieramy, dokładnie szorujemy, a następnie kroimy w słupki. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, miód i cukier, smażymy chwilkę. Dodajemy do cebuli marchewkę i znów podsmażamy. Wlewamy wodę z rozpuszczoną w niej kostką bulionową, przykrywamy i dusimy około 20 minut.
  • Kiedy marchewka będzie miękka odkrywamy pokrywę, aby woda odparowała? Gdy potrawa zgęstnieje mieszając wlewamy gęstą śmietanę i wsypujemy natkę pietruszki. Doprowadzamy do zagotowania. Marchewka jest doskonałym dodatkiem do młodych ziemniaków i mięsa.

Duszona marchewka

Czas przygotowania: Całkowity czas:

Tagi:

Podobne artykuły:

Komentarze